Podijeli

Ministar Vili Beroš objavio je da je u Hrvatskoj 105 zaraženih, što je šestero više od jutros, odnosno troje više od podataka iznesenih na Vladi…

Konferenciju Stožera možete pratiti ovdje:

– Za malu ilustraciju, u Hrvatskoj je 24. dan nakon prvog oboljelog, imamo 105 pozitivnih bolesnika, u istom razdoblju u Italiji je povećanje broja oboljelih za 27.747, što indirektno ukazuje da su naše preporučene mjere bile pravodobne i polučile određene rezultate, ustvrdio je.

– U tijeku su završne pripreme zdravstvenog sustava. U KB Dubrava se svi objekti pripremaju za tu namjeru, vojska će podići kamp sa 270 kreveta. U Rijeci, Osijeku i Splitu se formiraju primarni centri.

Ukupno je testirano 1399 ljudi, od kojih se neki nalazi još čekaju.

 U županiji Brodsko-posavskoj imamo 1 zaraženog, Dubrovačko-Neretvanskoj 1, Grad Zagreb 47, istarska 11, karlovačka 4, Krapinsko-zagorska 4, u Osječko-baranjskoj 7, Primorsko-goranskoj 13, u Sisačko-moslavačkoj 3, Splitsko-dalmatinskoj 2, Šibensko-kninskoj 2, u varaždinskoj 6, u zadarskoj 2, a u zagrebačkoj 2, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Capak je naveo da je 789 kontakata pod nadzorom epidemiologa, 12.737 osoba nalazi se u samoizolaciji, 79 osoba je u karanteni, a 18 vozača nalazi se u posebnim karantenama.

Alemka Markotić kratko je komentirala da su svi zaraženi ‘stabilno’.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se mjere koje su na snazi od danas uglavnom dobro provode. Ponovio je da je glavni cilj da se održi socijalna distanca, da ljudi ne prilaze jedni drugima i tako onemoguće širenje virusa.

Ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Alemka Markotić komentirala je informacije o osobi izliječenoj u Italiji s lijekom Remdesivir.

– Zna se jedino da lijek ne škodi, ali nema konkretnih dokaza da pomaže u liječenju korona virusa. Studija bi trebala biti gotova sredinom travnja.

– Mi smo završili sve što treba da bismo ušli u tu proceduru i da nam proizvođač može takoreći pokloniti lijek. Nema još spektakularnog lijeka, ono što postoje su neka klinička ispitivanja lijekova za koje se pokazalo da ne štete, rekla je.

Ministar Beroš komentirao je i izjavu ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimira Šostara koji je rekao kako je Zavod danas do 11 sati na test uzeo 140 uzoraka i obradio 106 te da je od ukupnog broja obrađenih njih 11 bilo pozitivno na koronavirus.

– Ni meni nije bilo jasno o čemu se radi, stoga sam kontaktirao profesoricu Vraneš koja vrši ispitivanja. Riječ je o tome da se u Nastavni zavod za javno zdravstvo upućuju selekcionirani pacijenti iz infektivne klinike, oni za koje se pretpostavlja da su bolesni. Nalaz u takvom slučaju je 10 posto. To se ne može preslikati na opću populaciju niti se može govoriti da je riječ o zarazi 10 posto u populaciji. Činjenica da su to selekcionirani bolesnici opravdava takvu izjavu, zaključio je Beroš.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri + dva =