VIDEO Na Svetog Nikolu u Dubrovniku…Zločini srpske vojske 6. prosinca 1991… U ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik!

KRENULO JE OD JUTRA...Napad na Dubrovnik...

Podijeli

Na ‘crni petak dubrovački’, 6. prosinca 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik…

Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan. Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperial u jednom je trenutku zatražila od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske.

VIDEO-U realizaciji ovog nagrađivanog dokumentaraca pokojnog Balde Čupića iz 1994. godine, sudjelovao je snimatelj iz Splita, Dražen Travaš sa preko 80% ratnog materijala + uvodni i odjavni snimci.

Bio je to učinkovit odgovor jer je agresor uz velike gubitke uskoro bio prisiljen povući se. U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Razrušeni Dubrovnik 6. prosinca 1991. foto-Michael Freeman

U ovom srpsko-crnogorskom i jna zločinu bombardiranja uže i šire jezgre Dubrovnika ubijeno je 19 civila u opkoljenom gradu, a srpska javnost i mediji su se situaciji izrugivali tvrdeći da dim od guma dolazi od paljenja guma koje pale Hrvati…

srpsko crnogorski i jna agresor nije imao milost-tukao je i razarao staru jezgru Dubrovnika

Tijekom opsade Dubrovnika 1991, dok je JNA granatirala grad, informacije su glasile da je Dubrovnik samo blokiran i da se ne vrši nikakvo bombardiranje niti razaranje grada. Kada su informacije o granatiranju Dubrovnika procurile u srpsko-crnogorsku javnost, predstavnici agresorske vojske su priopćili da “crni dim ne potiče od razaranja grada već od paljenja guma”.

Dubrovnik gori i to samo središte stare jezgre Grada Dubrovnika koji su nadljudskim naporima spasili hrvatski branitelji od žestokog naleta srpskocrnogorskog i jugofašističkog jna naleta i bombardiranja. Srbima i Crnogorcima je bio cilj zauzeti Dubrovnik ali su se grdno prevarili. Tu su biutku kao i sve duge izgubili od slabije naoružanih hrvatskih branitelja. Ovo je još jedan od dokaza kolika je mržnja bila u srbima i crnogorcima kao i jna prema svemu što je  Hrvatsko.Slika fovori 1001 riječ

Radio-televizija Srbije je prikazivala slike Dubrovnika sa stubovima dima objašnjavajući kako lokalno stanovništvo pali automobilske gume da bi simulirali ratna razaranja grada.

Komentar na tekst…

Hvaljen Isus i Marija i dobar dan, neki su dva mjeseca prije toga bili teško ranjeni i operirani ali su se s 9 dalmatinskom bojnom HOS-a vratili i to prkoseći brodovima JNA odlazili u obranu grada kroz koji su bili obični putnici za razliku od onih koji su krili svoje guzice a imali su kuće i apartmane za iznajmljivanje. Kada smo zauzeli Trebinje a iz Trebinja pobjegli Hrvati i Bošnjaci kao i zapovjednik trebinjskog garnizona injegov zamjenik koji su sde kasnije pridružili HV koja jer to “pametna glava” donijela odluku da JNA slobodno instalira dalekometno topništvo i ukopa elitne postrojbe.

facebook

U vrijeme dok smo se iz hotela Kupari sukobljavali s postrojbama čejena i JNA na Ivanici tko je s njima bio u dobrim odnosima?Ja sam siguran da Đurović ne bi napao Dubrovnik. Na našem zadnjem sastanku u Herceg Novom 19. rujna osobno mi je kazao kako dok je on zapovijednik nijedna granata neće pasti na Dubrovnik. Velike sile mogle su, a nisu spriječile patnju ljudi u Hrvatskoj, koji se također zapitao zašto hrvatske vlasti nisu kontaktirale nijednog od šest Dubrovčana, svjedoka u tom procesu..Pa zašto se nije sudilo Blagoju Adžiću kao tadašnjem vrhovnom komandantu? To sam 2007. godine pitao i Carlu Del Ponte. A zna se da je baš Adžić izdao zapovijed svojim majorima i pukovnicima da „ubiju izdajice na licu mjesta“. Del Ponte je to ignorirala. Čak je, kad službeni Zagreb nije uložio žalbu na definiciju udruženog zločinačkog poduhvata, organizirala i party .


Podijeli