(FOTO-VIDEO) SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE!…Tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, sela koje je ‘kukuruznim putem’ povezivalo Vukovar sa slobodnim hrvatskim teritorijem, poginulo je 133 branitelja i civila, a za 14 ih se još traga.

Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu u kojem je oružjem Hrvatsku branilo više od 2.500 pripadnika albanskog naroda...

Podijeli

Bogdanovci. Selo nadomak Vukovara koje su branili pripadnici HOS-a, ZNG-a i policije dugo je bilo opkoljeno sa svih strana, a kada je ponestalo oružja branitelji su se morali povući kroz minirana polja prema slobodnom teritoriju…
Mlada Anita Nađ iz Petrovaca otpjevala je hrvatsku himnu-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Mlada Anita Nađ iz Petrovaca otpjevala je hrvatsku himnu-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Nakon što je mlada Anita Nađ iz Petrovaca otpjevala hrvatsku himnu pristupilo se polaganju vijenaca, izlaganjima i govorima domaćina i gostiju te predstavnika institucija RH…
Bogdanovci-Spomen obilježje poginulima-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Bogdanovcima su u nedjelju državna i vojna izaslanstva, izaslanstva lokalnih vlasti, braniteljske i stradalničke udruge te suborci, rodbina i prijatelji obilježili 28. obljetnicu stradanja tog sela…
Načelnik Bogdanovaca-Marko Barun-zašto do sada nije nitko procesuiran i osuđen,isto je rekao Matković za Merčepa da je sramota da je on u zatvoru-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, sela koje je tzv. ‘kukuruznim putem’ povezivalo Vukovar sa slobodnim hrvatskim teritorijem, poginulo je 133 branitelja i civila, a za 14 ih se još traga.

‘Ovo se selo u zajedništvu branilo, čuvalo i jedini put prema Vukovaru u okruženju’, rekao je bogdanovački načelnik Marko Barun, istaknuvši golem doprinos mještana sela, ondašnjega Zbora narodne garde i HOS-a i napore tijekom tromjesečne opsade.

Načelnik Bogdanovaca-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal

‘Ovdje je izgubljeno 133 života od kojih su 89 mještani sela, među njima sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine, a s ponosom govorim o njima jer su bili dio nas, smatrajući da je ovo njihova država’, rekao je Barun dodavši da za zločine u Bogdanovcima još nitko nije odgovarao.

Roditelji poginulih hrvatskih branitelja-Bogdanovci-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur rekao je da se i ove jeseni redaju tužne obljetnice u selima vukovarsko-srijemskog kraja, danas i 28. obljetnice okupacije Bogdanovaca.

‘Sjećamo se boli i krika, ali i snage i ljubavi koja se u tim trenutcima davala Hrvatskoj’, rekao je Deur istaknuvši obvezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama ali i dužnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje.

Obljetnice stradanja Bogdanovaca prisjetio se i tadašnji zapovjednik obrane Ivan Matković – Lasta istaknuvši da ovih dana ‘…oživljavaju one slike stradanja, katastrofa, slike prijatelja, znanih i neznanih, slike ljudi koji su samo prolazili kroz Bogdanovce i nema pedlja u selu gdje se ne bi mogao staviti križ’.Zašto do sada nije nitko procesuiran i osuđen, rekao je Matković pitajući se, nije li sramota za Tomislava Merčepa da je on u zatvoru

U mjesnoj crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile u Bogdanovcima služena je misa zadušnica.

Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu u kojem je oružjem Hrvatsku branilo više od 2.500 pripadnika albanskog naroda.

Na današnji dan 1991. godine okupirani su Bogdanovci. Selo nadomak Vukovara koje su branili pripadnici HOS-a, ZNG-a i policije dugo je bilo opkoljeno sa svih strana, a kada je ponestalo oružja branitelji su se morali povući kroz minirana polja prema slobodnom teritoriju.
„Nakon pada Bogdanovaca znali smo da smo ostali sami, znali smo da je to početak kraja.“, zapisao je u svojoj knjizi “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” vukovarski branitelj Damir Markuš Kutina.

Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal

Načelnik Bogdanovaca-Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal
Foto-Andrija Krizmanić-Braniteljski portal

M.M. Viribus unitis

 


Podijeli