VIDEO Srpski agresorski stratezi su predviđali da će Vukovar zauzeti za samo tri dana, ali im se plan izjalovio!

Tijekom tromjesečnih borbi uništeno je oko 300 srpskih tenkova i tridesetak zrakoplova. Petnaest je tisuća agresorskih vojnika je ubijeno, a još više ih je ranjeno...

Podijeli

Jugoslevnsko je vodstvo i njihovi stratezi očekivali su da će Vukovar zauzeti za samo tri dana, ali im se plan izjalovio. Naišli su na tvrd otpor hrvatskih branitelja koji je srbočetničom i jna agresoru svakodnevno nanosio ogromne gubitke…

Malobrojni su hrvatski branitelji pružili žestoki otpor i oko opkoljenoga grada vezali preko  pedeset tisuća dobro naoružanih srpskih pješaka.

Poslije početnih neuspijeha srpski agresor je primijenio danonoćno bombardiranje Vukovara, što je prouzročilo goleme civilne žrtve. Branitelji su uzvraćali udarce. Trpinjska cesta postalagrobnicom srpskih oklopnih snaga.

Tijekom tromjesečnih borbi uništeno je oko 300 srpskih tenkova i tridesetak zrakoplova. Petnaest je tisuća agresorskih vojnika je ubijeno, a još više ih je ranjeno.

Iako je napokon zauzela vukovar, agresorska je jugovojska materijalno i psihički oslabjela, pa više nije mogla napredovati.

Otpor Vukovara je Hrvatskoj donio vrijeme za jačanje vlastite vojske, koja se sada mogla, ne samo braniti već i poduzimati ofenzivne operacije.

Nakon tri mjeseca teških i iscrpnih borbi obrana Vukovara počela se predavati 18. studenog 1991. godine. Herojski otpor branitelja Vukovara ušao je u legendu, a agresorska Jugoslavenska armija „slomljenih zubiju“ nije ostvarila svoje zamisli niti značajne uspjehe na istoku Hrvatske.

Istoga dana kad je pao Vukovar na južnom dijelu Hrvatske počinjen je još jedan bezuman i stravičan zločin u Zadarskome zaleđu u Ravnim Kotarima četnici su upali u Škabrnju i potajno na najstravičnije načine smaknuli 84 branitelja i civila a Hrvatsko selo Škabrnju sravnili sa zemljom…

Pogledajte video

M.M.


Podijeli