(VIDEO) SRĐ JE NAŠ!! Simbol obrane Dubrovnika vraća se u gradske ruke: Ukinuta koncesija za tvrđavu na Srđu

SRĐ JE NAŠ!...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dobre vijesti za Dubrovnik i tvrđavu Imperial na Srđu, simbol obrane Grada u Domovinskom ratu, stigle su uoči današnjeg blagdana sv. Vlaha: Općinski sud u Dubrovniku uknjižio je brisanje prava koncesije na tvrđavi Imperial, koje je tvrtka Razvoj golf stekla na temelju ugovora sklopljenog s Gradom Dubrovnikom 2009. godine…

Lijep je ovo epilog jedne zamorno duge priče s tvrđavom u kojoj su se jučerašnjim rješenjem stekli uvjeti za uređenje pravog Muzeja Domovinskog rata, na ponos Grada i zahvalu braniteljima – piše Dubrovniknet.

Općinski sud u Dubrovniku je rješenjem br. Z-112/21 od 02.02.2021., izbrisao upis iz teretovnice z.ul. 2065 k.o. Dubrovnik, koji je glasio:

“Presuda Upravnog suda početak je kraja projekta apartmanizacije Srđa” (ILUSTRACIJA: Srđ je naš/Facebook)

“Na temelju Ugovora o koncesiji od 25.03.2009. solemniziranog po javnom bilježniku pod br. ov. 675/09, osniva se pravo koncesije na nekretnini u vlasništvu Grada Dubrovnika i to na č.zgr. 2439/1 u (ukupne površine 18899 m²) u z.ul. 2065 k.o..Dubrovnik. Koncesija se daje na vrijeme od 30 godina, počevši od dana kada je koncesionar počeo obavljati djelatnost, sve na korist: “RAZVOJ GOLF” d.o.o. (OIB: 72710846070)”.

Mjesto na kojem je 1991. obranjen Grad

Tvrđava Imperial je u Domovinskom ratu, kada je Dubrovnik bio pod opsadom, bila zadnja linija obrane s koje su malobrojni i slabo opremljeni branitelji nadljudskim snagama uspjeli zaustaviti višestruko nadmoćnije agresorske snage. Od 2008. godine u njezinim prostorima smješten je postav budućega Muzeja Domovinskog rata koji je i službeno osnovan 2017. Muzej, koji svojim radom čuva uspomenu na najteže dane u dubrovačkoj povijesti, još od samog osnutka suočava se s problemom neadekvatnih uvjeta u prostorima tvrđave. Iako je potreba za obnovom uistinu nužna, taj proces otežavala je okolnost da je nad prostorom tvrđave ingerenciju imao koncesionar- tvrtka Razvoj golf. Za nadati se je da će sada dugoočekivana obnova biti provedena.

Franković: Sve polako dolazi na svoje mjesto

Vijesti o brisanju koncesije dotaknuo se danas i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

“Tvrđava Imperijal vratila se u okrilje Grada. Sve polako dolazi na svoje mjesto. Korak po korak, vjerujući onom da je pero jače od bagera, moć prava jača od bilo koje sile, a istina uvijek na kraju pobjedi laž.

Čast mi je biti na čelu gradske uprave koja posljednje četiri godine služi Gradu i njegovim građanima, a zašto su nas građani i izabrali. I ponovit ću ono što sam rekao i jučer.

Svi će vjetrovi jednom utihnuti i sve će nevere morati pasti, a ovaj Grad će ostati tu iza nas. I sigurno će snivati u šaci našeg sveca. Poklonimo mu zato našu hrabrost, duboku posvećenost i ustrajnost u radu za opće dobro, nikad ne odustajući od onoga što je za Dubrovnik najbolje.

Živio sveti Vlaho!” – poručio je Franković.

Što je prošlog mjeseca poručila ravnateljica Muzeja?

“Moram iznova istaknuti kako je Grad Dubrovnik od samog početka prepoznao važnost našeg Projekta Muzeja Domovinskog rata, zamišljenog kao jedinstvenog ‘in situ’ muzeja, pokrenuo i uspješno okončao postupak njegovog osnivanja te mu osigurao izložbeni prostor u tvrđavi Imperijal. Sklapanje Ugovora o koncesiji s tvrtkom Razvoj golf, pretvorilo nas je u potpunog taoca njihovog projekta te izravno utjecalo na mukotrpan i neizvjestan put osnivanja Muzeja koji je trajao gotovo deset godina. Pritom nam nisu pomogla ni iznimna postignuća u radu na sakupljanju, obradi i prezentaciji muzejske građe, sveprisutnost u kulturnom životu Grada, kao ni ogroman interes posjetitelja. Jedna od činjenica koja najbolje svjedoči o tom vremenu je upravo naš Stalni postav, čiju smo idejnu koncepciju prisiljeni predstavljati, nakon što ga je kroz postojeću stalnu i brojne tematske izložbe imalo priliku vidjeti skoro milijun zadovoljnih posjetitelja. Najgore od svega je to što radimo u još do kraja nedefiniranom i potpuno neobnovljenom prostoru tvrđave, koji je u puno težem stanju nego što je to bio neposredno nakon Domovinskog rata. Stoga posebnu važnost za predstojeću nužnu obnovu tvrđave, kao i opstanak i budući očekivani razvoj Muzeja, ima nedavno donesena Odluka Gradskog vijeća o raskidu ovog Ugovora i njeno konačno vraćanje Gradu. S pravom vjerujemo kako će Muzej Domovinskog rata biti prepoznat kao ključni korisnik iznimnih, poviješću i emocijama bogatih prostora tvrđave, kako bi njoj i Gradu zajedničkim snagama vratili značenje svehrvatskog simbola herojstva, žrtve i konačne pobjede u Domovinskom ratu koje im pripada.” – rekla je za Dulist u siječnju ove godine ravnateljica Muzeja Varina Jurica-Turk komentirajući odluku Gradskog vijeća o ukidanju koncesije tvrtki Razvoj golf iz lipnja prošle godine.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + osamnaest =