Podijeli

Ministri obrazovanja pod okriljem Vijeća Europe, kojem je na čelu Marija Pejčinović Burić, prošlog tjedna usvojili su Deklaraciju koja promovira tješnju suradnju među državama članicama po pitanju nastave povijesti. O ovoj ideji, koja je još u začetku, u Parizu su razgovarali predstavnici 37 zemalja…

‘Način na koji se uči povijest može potaknuti pomirenje unutar i između nacija. S obzirom na rizike manipuliranja poviješću, važnije je nego ikad promovirati nastavu povijesti koja pomaže obrazovanju svih mladih Europljana za demokratsko građanstvo i doprinosi nastanku zajedničkog europskog osjećaja pripadnosti’, navodi se između ostaloga u Deklaraciji koju Hrvatska nije podržala, već je ostala suzdržana.

Ministrica Blaženka Divjak trebala je ići na ministarski sastanak Vijeća Europe u Pariz, no zbog izvanrednih okolnosti štrajka u našem obrazovnom sustavu “morala je u posljednji čas odustati” te je Hrvatsku predstavljao veleposlanik u Parizu Filip Vučak, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Srpski mediji idu korak dalje od šturih birokratskih riječi iz Deklaracije pa pišu da ako se ostvari ovaj projekt Vijeća Europe, Srbi i Hrvati, kao i cijela Europa, učili bi povijest na isti način, posebno kada se radi o Holokaustu.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × jedan =