Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U PODCASTU VELEBIT pogledajte izuzetno zanimljiv razgovor Marka Ljubića sa Slobodanom Prosperovom Novakom. Evo najvažnijih točaka:

♦ Nije se bilo dovoljno obraniti vojno, obrana duha, jezika i kulture je presudna za ukupnu obranu hrvatskog naroda.

♦ Hrvati su imali hrvatskoga jezika onoliko koliko su imali svoje vojske.

♦ Srbija je nastojala zauzeti tzv. turske granice, naš trajni cilj mora biti borba za razdjelnicu svjetova na Drini.

♦ Domovinski se rat vodio za prevlast oko Drine gdje je granica.

♦ Drina kao granica je nešto što ne smijete spomenuti. Zašto?

♦ Zašto bih ja imao kompleks istaći da se za hrvatsku slobodu i nezavisnost, za hrvatski narod i njegovu kulturu dogodilo nešto dobro za vrijeme NDH? Pred kim? Ne pada mi na pamet!

♦ Osnovni problem Hrvatske je što ona nije resetirala svoje nacionalne identitetske institucije

♦ Hrvatska ne može opstati na katalozima jugoslavenskog duha na kojima počiva, a temeljna su dva:  Krležina enciklopedija i HAZU. Treba nam potpuna rekonstrukcija cijeloga jugoslavenskog naslijeđa, s hrvatskim biljegom!

HAZU mora imati stav o bosanskom pitanju.

HAZU je i dalje akademija nekakvog Drang nach Osten-a.

♦ Ne može se Dantea u Hrvatskoj čitati i interpretirati bez hrvatskog biljega.

♦ Tragikomična obrazovna reforma i njena trgovačka pozadina. Tko su lovci u mutnom iza reformske galame? Za hrvatsko sveučilište, obrazovanje i duh naroda vrlo su opasne skupine kao što je ona oko Silobrčića, s Pavelom Gregorićem i kompanijom!

Profesor Slobodan Prosperov Novak uz navedeno, govorio je o čitavome nizu izuzetno zanimljivih detalja, primjerice o usporedbi ponašanja režima NDH i poslijeratnog jugoslavenskog režima prema intelektualcima, koji mu nisu bili skloni, navodeći obiteljski primjer Grge Novaka, o hrvatskoj književnosti, ponašanju države prema akademskim institucijama, o Matici hrvatskoj i besmislu njenoga alternativnoga djelovanja nakon uspostave samostalne države, o idiotskom financiranju antihrvatskih skupina pod manjinskim nazivljem, o srpskoj feralizaciji Hrvatske i kulturi ruganja, besmislenosti kritike bez cilja i konstruktivnih namjera, o besmislu žrtve bez afirmacije pobjedničkoga duha nacije i pogotovo pobjedničke obrane naroda i zemlje od srpsko-crnogorske agresije, te o mnogim drugim pitanjima, donosi projektvelebit.com.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =