FOTO-VIDEO Škabrnjane šokirala odluka Europskog suda pravde: Srbin osuđen za ratni zločin u tom mjestu dobit će odštetu?

SRAMOTNO...Čovjek pravomoćno osuđen za ratni zločin u Škabrnji, prema presudi Europskog suda za ljudska prava treba dobiti odštetu zbog nepravičnog suđenja. Mještani Škabrnje, svi redom ratom oštećeni, sad već odmahuju rukom. "Pomirili su se", kažu, da za taj zločin nitko neće odgovarati...

foto-opcina-skabrnja.hr
Podijeli

foto-opcina-skabrnja.hr

Marinko Pozder, u odsutnosti pravomoćno osuđen za ratni zločin u Škabrnji, dobit će 6000 eura odštete jer Europski sud za ljudska prava smatra kako nije isključeno da nije znao da mu se sudi u Hrvatskoj…

Foto-arhiva-Braniteljski portal

Zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić govori za RTL kako se sjeća kada je dotični stavljen na tjeralicu. “On je inače iz Benkovca, tu iz benkovačkog kraja i također jedan od zapovjednika koji su u toj Teritorijalnoj obrani, pod okriljem JNA napadali i vršili pokolj u Škabrnji”, kaže.

Zoranu Ražovu, hrvatskom branitelju iz Škabrnje koji je na zadarskoj patologiji identificirao većinu od 86 ubijenih sumještana među kojima su mu bili rođaci, ali i baka i djed koje su mrtve konjima vukli po dvorištu, to nije razumljivo.

foto-opcina-skabrnja.hr

“To je za me velika greška. Ko je za ove naše ljude platio, a vidite koliko ih ovdje ima? Ono su civilne žrtve, a ovo borci. Ljudima su trgali udove, uši, da ne kažem, to su strahote velike. Uvijek isto pričamo, a od tog nema ništa. Nitko o tome ne vodi računa. Eto, oni dobivaju odštete, a što naši dobivaju? Ništa”, naveo je.

Frustrirano se osjeća i Anđelo Žilić, najmlađi stradalnik Škabrnje, koji je bio ranjen kada je imao samo godinu i pol, a teta i stric su ga nakon tri dana kroz polja iznijeli iz opkoljene Škabrnje.

“Malo traumatično. Da nam je barem pronaći onaj primarni mir da nam se pruži ta satisfakcija da znamo da su ovi koji su krivi, koji su odgovorni za te stravične zločine da odgovaraju pred licem pravde”, govori.

pokolj Hrvaza u Škabrnji

Hrvatska nije u stanju prikupiti dokaze, pa je i ranije bilo odšteta, poručuje ratni zapovjednik Miljanić.

“Ernest Rađen je sproveden na osnovu tjeralice međunarodnih institucija i izručen je Hrvatskoj. I zamislite, i on je dobio ogromnu odštetu. Mislim da je on čak dobio oko tri milijuna kuna”, kaže.

Marinka Pozdera 2012. Vrhovni sud RH odbio je u traženju da mu se obnovi postupak iz 1998. kada je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora koje će ionako provesti na slobodi, daleko od Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

Marko Miljanić: Sramim se što sam bio hrvatski branitelj! Došao je neki iz protokola i počeo me gurati, kao nije meni mjesto tu, već „na začelju“….


Podijeli