VIDEO Sinčić u EU parlamentu žestoko optužio Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i nazvao ga sitnim prevarantom…

Tako se ne ponaša državnik niti premijer, tako se ponaša sitni prevarant! A zašto sve to radite? Da zaštitite svoje prijatelje koji su ilegalno, potajno se sastajali u zgradi Vlade i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna!...

Podijeli

Premijer Andrej Plenković u Europskom parlamentu predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a potom su se  javili brojni europarlamentarci…među njima se javio i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji se obrušio na Plenkovića i poručio mu  da je sitni prevarant. Trenutak je to koji je po svemu sudeći, Sinčić dugo čekao, da bi pred cijelim europskim auditorijem napao i oklevetao Predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, nazvavši ga sitnim prevarantom i usput ga oklevetao rekavši mu; Tako se ne ponaša državnik niti premijer, tako se ponaša sitni prevarant! A zašto sve to radite? Da zaštitite svoje prijatelje koji su ilegalno, potajno se sastajali u zgradi Vlade i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna!…

ODGOVOR PLENKOVIĆU U EU PARLAMENU-napisao je na brzinu Sinčić na svom facebooku

// Rekao sam mu bez uvijanja što mislim o njegovoj politici. Ne zamjerite mi na direktnosti. Vaš sam glas. //

Tako se ne ponaša državnik niti premijer, tako se ponaša sitni prevarant! A zašto sve to radite? Da zaštitite svoje prijatelje koji su ilegalno, potajno se sastajali u zgradi Vlade i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna!

Prije njega za riječ su se javili i drugi eurozastupnici koji su premijeru predbacili odnos prema migrantima.

– Vaše predsjedništvo kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Osobno sam, nakon što pročitala izvješća, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani – oštro je poručila švedska eurozastupnica Malin Björk u EU parlamentu.

– Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti – rekla je Björk i nastavila:

– Niti jedna država članica ne bi trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira gdje se to nalazi. Doista, tome treba stati na kraj. Treba postojati jedan neovisni mehanizam za praćenje stanja i moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija – zaključila je članica Kluba zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice.

Hrvatski zastupnik EPP-a, (HDZ) Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine, jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom “vrlo kratkom” posjetu granici i sama vidjela 25 prisilnih deportacija.
Premijeru Plenkoviću su i neki drugi eurozastupnici predbacivali ponašanje s migrantima.
– Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot. Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se hrvatska, europska i buduća granica Schengena štiti sa 6500 policajaca – rekao je Plenković.

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

– “Uništava se imovina migranata, tuče ih se, čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a hrvatska vlada to nije zaustavila, niti istražila.To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje” – rekla je Njemica Keller i nadodala:

– Hrvatske granice su europske granice. Što se tamo dogodi je odgovornost svih. Ne ćemo okretati glavu od toga – zaključila je.

Plenković je odgovorio kako hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo.

– To kažem kao netko tko je posjetio to područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti – odgovorio je Plenković.

– Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot. Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se hrvatska, europska i buduća granica Schengena štiti sa 6500 policajaca – rekao je Plenković.

M.M.


Podijeli