FOTO-VIDEO Šibenik: Molitva odrješenja i mimohod sa svijećama za Blagu Zadru

U 18 sati je svetu misu u crkvi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu predslavio fra Mario Radman, gvardijan i župnik za pok. Blagu Zadru i sve pokojne branitelje u Domovinskom obrambenom ratu...

Podijeli

Šibenik-Mimohod sjećanja-Foto-A.P.

Za Hrvatsku ću dati život, samo da mi je doživjeti dan kad bude nezavisna i priznata, tako je govorio vukovarski heroj Blago Zadro, prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog Naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu.

U nedjelju, 16. 10. 2022. je obilježena 31. obljetnica smrti generala bojnika Blage Zadre zapovjednika obrane Borova Naselja.

U 18 sati je svetu misu u crkvi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu predslavio fra Mario Radman, gvardijan i župnik za pok. Blagu Zadru i sve pokojne branitelje u Domovinskom obrambenom ratu, a poslije svete mise u mimohodu sa svijećama uputitili smo se do grafita Blage Zadre, gdje smo odali počast molitvom odrješenja za pokojnog generala kao i za sve pokojne branitelje obrambenom u Domovinskom ratu.

31. obljetnica pogibije Blage Zadre (Šubićevac, 16.10.2022.)

Naše branitelje nitko nije mogao odvratiti da idu i brane svoju rodnu grudu. Bili su spremni na sve, pa i pod cijenu svoga života, general bojnik Blago Zadro, zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade bojnik Alfredu Hillu na Sajmištu i Zvonko Mlinarić Špeki koji je poginuo izvlačeći tijelo Blage Zadre.

Šibenik-Mimohod sjećanja-Foto-A.P.

Iako je danas kada ih se spominjemo, molimo za njih, prikazujemo ih Gospodinu u sv. misnoj žrtvi svaka riječ previše, jer oni su i danas živi govor svima nama. Ipak ne možemo šutjeti nad njihovom žrtvom. Jer Evanđelje je radosna poruka koja donosi pouzdanje i sigurnost da smo spašeni. Isus je jasno rekao na grobu svoga prijatelja Lazara: Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene bude vjerovao, ako i umre živjet će (Iv 11,25). Isus nam jasno kaže: ja sam pobijedio smrt i vodim vas u život.

Tako je i našim braniteljima koji su svoj život položili za slobodu, braneći svoje. Oni su, mogli bismo reći, goloruki s krunicom u ruci, molitvom na usnama krenuli braneći svoje, a nikoga ne napadajući, kako nam svjedoči i sam pok. Blago novinaru HRT-a nakon jednog od napada je kazao: ”Nikoga ne napadamo, ne diramo, ali onaj tko nas napadne mislim da neće dobro proći”.

Živjeli su za ideale za koje se isplati i umrijeti kako kaže pjesnik. Ti ideali su ih i nosili. Ta izvanredna snaga ih je pokretala. Oni su znali ako i umru da time sve ne završava. Odnos između Boga i čovjeka ne trga se smrću

U videozapisu korištena snimka pjesme ”Kruh i vino” snimljena 20. ožujka 2022. prilikom gostovanja KUD-a Strmec na Šubićevcu.

Za Braniteljski portal / A.P.

RATNICI SVJETLA

Kada vidiš kamen na kojemu piše
Da je ratnik pao i nema ga više
Nemoj samo proći ko da ne postoji
Tu su hrabro pali prijatelji moji

Slušaj kako grmi, kako more pjeni
Pitaju te jesu li zaboravljeni
Za njih se pomoli, nek mi braća znaju
Heroji se nikad ne zaboravljaju

Branili su zemlju i rame uz rame
Ko ratnici svjetla stali protiv tame
Zato zora sviće, zato dan se budi
Hvala im na svemu, slobodni smo ljudi

VEZANE VIJESTI

FOTO DAN KADA JE POGINUO BLAGO ZADRO – Donosimo ekskluzivno svjedočanstvo iz prve ruke Marijofila Andrijanića, pripadnika 204. Vukovarske brigade, jedinog koji je zajedno sa Josipom Šegom bio uz pok. Blagu Zadru u trenutku pogibije i drugih nema


Podijeli