Podijeli

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u ponedjeljak za vrijeme dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe odgovarala na pitanja zastupnik iz Srbije je grubo uvrijedio Hrvatsku kazavši kako je Hrvatsku osnovao zločinac i fašist te postavivši pitanje „kad će Hrvatska vratiti teritorij Krajine koji je okupirala“, priopćeno je iz Hrvatskog sabora…

Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, čiji je predsjednik osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, upitao je Pejčinović Burić kada će Hrvatska “vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža“, kazao da je Hrvatska tijekom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu RSK, “ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba“, kako prenosi Radikalna stranka, a navodi novinska agencija Beta.

Aleksandar je inače sin ratnog zločinca, četnika Vojislava Šešelja.

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman “zločinac i neofašist” koji je “odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata” te da je “sramno” što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni blagdan.

“Nije nam namjera polemizirati s dotičnim zastupnikom, no kao zastupnicima u Hrvatskome saboru i zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini, ne možemo prihvatiti uvrede i neistine koje su izrečene na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Osuđujemo svaki govor mržnje, posebice temeljen na uvredama i neistinama”, kaže se u priopćenju izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Ministrica Marija Pejčinović Burić mirno je odslušala kompletno pitanje Aleksandra Šešelja te poručila da nema komentara na postavljeno pitanje.

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE, Sanja Putica, zatražila je odmah nakon incidenta sastanak kod predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier te apelirala da se ovakva razina komunikacije, iznošenja neistina i uvreda zaustavi u Parlamentarnoj skupštini, a poglavito jer se radi o državi koja predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

Putica je ujedno zahvalila Pasquier na zalaganju za unaprjeđenje davno prihvaćenih demokratskih uzusa i parlamentarne rasprave kakvu cijela Europa baštini.

Predsjednica Pasquier je kazala kako je nastup zastupnika iz Srbije bio neprihvatljiv i nije u skladu s poslovnikom PSVE te kako će to prenijeti i voditeljici izaslanstva Srbije u PSVE, navodi se u priopćenju.H

G.S.

 


Podijeli

26 KOMENTARI

 1. Seselj mladji svojim govorom vrijedja Hrvate, Hrvatsku, u Parlamentu Europe,a podpredsjednica Vlade i ministrica Pejcinovic-Buric na sve to prisutnim zastupnicima samo rece da ne zeli komentirati. Koji su to temelji vanjske politike trenutne RH Vlade kojim se sutnjom mozda i odobravaju ovakvi stavovi istocnih nam susjeda? Neadekvatno djelovanje i sutnja politike od 2000 godine na konstantno sirenje neistine o Domovinskom ratu, o Hrvatima kao genocidnom narodu, ostavlja ruznu sliku o Hrvatskoj, kako unutar drzave tako i u svijetu.

 2. Ako mu nezna i ne zeli odgovorit
  Isto koncipiranim pitanjem
  Kada ce srbija vratit
  teritorije koje je Hrvatska unsela u uniju sa stbijom 1918
  I najvazniji odgovor:

  da su se srbi borili za Hrvatski teritorij i rat izgubili
  Ali su dobili osigurani prolaz za traktorijadu

  • Šešelj je pravomoćno osuđen na deset godina zatvora za zločine protiv čovječnosti koji uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.
   Nije vraćen nakon presude u zatvor jer je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru gdje je bio od 2003. do 2014. godine.
   Znači, on je osuđeni zločinac, ma koliko nekom to smetalo.

 3. Kad će srbijica vratiti Hrvatskoj teritorij do Zemuna? Krajina je uvijek bila sastavni dio Hrvatske i OSTAT ĆE. Hrvatska je u zajedničku državu donijela i Bačku, ali to ovaj idiot ne spominje. Treba iztaći da je Krajina do zajedničke države bila većinski naseljena Hrvatima, ali poslije se vršilo sustavno naseljavanje srbima radi demografske promjene i uzurpiranja tudjeg teritorija. Osim toga, idiot osta idiot jer ne zna svoje porijeklo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnaest + trinaest =