VIDEO Šef Vojne policije Kovačević: Pretpostavljamo da je letjelica nosila bombu. Georardar je napravio snimak, dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu….

Danas je evakuiran jedan paviljon studentskog doma. Kovačević tvrdi da je Studentski dom "Stjepan Radić" siguran...

Podijeli

Izvlačenje iz kratera promjera tri metra se otegnulo, iskapanje letjelice će se nastaviti u nedjelju ujutro

S nestrpljenjem su cijeli današnji dan prolaznici iščekivali vađenje iz zemlje bespilotne letjelice Tu-141 čiji su dijelovi u četvrtak sat vremena prije ponoći pali nadomak Studentskog doma “Stjepan Radić”.

No, pripreme izvlačenja iz kratera promjera tri metra su se otegnule, a iskapanje letjelice će se nastaviti sutra ujutro.

Inače, čim je u rano jutro mjesto očevida napustio premijer s ministrima, zagrebački su vatrogasci krenuli u akciju rezanja grana i jednog stabla uz sam rub kratera iz kojeg strše dijelovi šest tona teške grdosije.

Plenković: Ovo je incident koji se ne smije ponoviti, važno je pojačati i intenzivirati međusobnu suradnju…Bilo bi smiješno da sad kažem da je sve dobro i odlično

Nakon toga su na scenu stupili bageri koji su nastavili kopati rupu od sedam metara dubine. Kako vojska ništa nije željela prepustiti slučaju, naložili su policiji da policijskom trakom obuhvati veći prostor, čak do 300 metara. Ujedno su evakuirali studentski paviljon koji je najbliži krateru.

Poslijepodne je iz olupine letjelice izvučena crna kutija. Djelomično je oštećena, ali bismo trebali dobiti podatke o letu i radu raketnog motora – izjavio je u Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS-a OSRH

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je kako je u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu…

“Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije”, rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kazao je, doći do dijela podataka.

“Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti”, naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

S čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

“Za sada smo sami na terenu – tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a”, ustvrdio je Kovačević.


– Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije narančaste boje, tzv. crna kutija – dio podataka će se saznati iz nje na temelju vještačenja.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora.

Kovačević je rekao da za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

– Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke, rekao je.

Tijekom dana upotrijebljen je i georadar s pomoću kojeg je snimljena površina. Može li se na temelju tih snimaka zaključiti da u ostacima letjelice nema nekog skrivenog eksploziva ili drugih opasnih materijala?

Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti – izjavio je Kovačević te objasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga, prema svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom.

– Georadar je danas napravio snimku i kroz snimku ćemo dobiti konačne podatke – rekao je.

“Čitanjem” kutije bavit će se vojni stručnjaci iz područja zrakoplovstva, a uključit će se i oni s Fakulteta strojarstva te znanstvenici, nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.

– Za sada smo sami na terenu – tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a – izjavio je Kovačević.

Danas je evakuiran jedan paviljon studentskog doma. Kovačević tvrdi da je Studentski dom “Stjepan Radić” siguran.

-VIDEO Stručnjak pregledao fotografije i iznio svoju teoriju što se to srušilo usred Zagreba: ‘Da,Tu-141 ‘Strizh’ stigao je iz Ukrajine a možda iz Bjelorusije!‘…

– Danas smo dali težište na sigurnosti, izvadili smo sigurnosnu kutiju, postoje još određene sigurnosne zapreke koje možemo očekivati, iako je to samo pretpostavka. Što se tiče osiguranja Studentskog doma, on je siguran, južni dio je evakuiran i za sada će ostati na tome – zaključio je brigadir Vlado Kovačević, VIDEO-OVDJE

T.H.

VEZANE VIJESTI

ZAGREB: (FOTO-VIDEO)ČULA SE SNAŽNA EKSPLOZIJA…SVIJETLILO JE I PADALO JE S NEBA…OSJETIO SE RUŽAN MIRIS…REKLI SU NAM DA SE MAKNEMO


Podijeli