Podijeli

okumentarni film “Sedmi dan”, o ogromnim razlikama u poštivanju radničkih prava i radnoj kulturi u Austriji i Hrvatskoj, te čemu su sve izloženi radnici koji rade sedam dana u tjednu režirao je Boris Orešić. Sedmi dan je u cijelosti dostupan na Youtubeu. U dokumentarnom filmu pojavljuju se radnici iz Hrvatske i Austrije, dr. sc. Marin Strmota – bivši državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, profesor s Katedre za demografiju na Ekonomskom fakultetu Anđelko Akrap, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Gabriele Kiensberger – predsjednica Saveza za Austriju, dr. sc. Ivana Vukorepa s Katedre za radno i socijalno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Snježana Brajinović iz Radničke komore u Beču, Zlatica Štulić – predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i drugi.

“Radim 10 godina nedjeljama, od 9 do 9 navečer. U posljednjih 10 godina puno se je promijenilo u mojoj obitelji. Muž je, znači, sam nedjeljom. Djeca više nisu s nama. Nemamo obiteljskog ručka. Na Badnjak, naš centar isto radi do 18 sati, no mi kao blagajnici ne izlazimo prije 20 sati, jer je trgovina u zadnji čas puna. Ja u posljednjih 10 godina nažalost nisam ni bor nakitila sa svojim suprugom. Sad imamo unuke pa on kiti s unucima, pošalje mi sliku ‘Evo gotovo je’”, govori svoju priču blagajna Jadranka Starinec.

Dokumentarni film snimljen je uz potporu udruge Franjevački institut za kulturu mira koji djeluje u Splitu te se zalaže za neradnu nedjelju. Naime, u Hrvatskoj stanje takvo da trgovine mogu raditi 168 sati, odnosno 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini, dok u Austriji mogu raditi svega 72 sata tjedno. Također, unatoč tome što je u Austriji zajamčena povećanje satnice od 100%, za rad nedjeljom odlučuje se tek oko 5% stanovništva.

K.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =