VIDEO Sabor donio Deklaraciju o Hrvatima u BiH, izglasan i Zakon o udžbenicima

Licemjerno ste ponudili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH, a ostavili ste ih na vjetrometini i na nemilost drugima – prigovorio je čelnik Mosta Božo Petrov...

sabor
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatski sabor donio je danas, s 81 glasom za, 4 suzdržana i 11 protiv, Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države. Zbog neprihvaćanje većine njihovih amandmana SDP-ovi zastupnici glasovali su protiv donošenja deklaracije, a Most i Živi zid nisu ni bili u sabornici…

Dok su Mostovi zastupnici zamjerali da je konačni tekst deklaracije “kamilica” u odnosu na prvu verziju, neki zastupnici poput GLAS-ove Vesne Pusić tvrdili su kako deklaracija predstavlja grubo uplitanje u unutrašnje poslove druge države. – Licemjerno ste ponudili lažnu ruku mira Hrvatima u BiH, a ostavili ste ih na vjetrometini i na nemilost drugima – prigovorio je čelnik Mosta Božo Petrov razočaran što nije prihvaćen niti jedan njihov amandman, između ostalog ni prijedlozi da se mijenja Ustav RH kako bi se svim Hrvatima izvan Hrvatske omogućilo dopisno i elektroničko glasanje, o pružanju kontinuirane pravne potpore pripadnicima HVO-a te onaj o izjednačavanju u pravima studenata hrvatskih državljana, neovisno o tome je li im prebivalište u RH ili BiH. SDP je poručio kako neće glasovati za Deklaraciju nakon što je, među ostalima, odbijen njihov amandman po kojem bi Sabor osudio sve postupke i politike koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu ugrožavanje teritorijalnog integriteta te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

– Ne želimo nositi teret HDZ-ove politike iz ’90-ih prema BiH, rasteterite nas vašeg tereta iz ’90-ih – prigovorio je SDP-ov Arsen Bauk. Deklaracija na 20-ak stranica upozorava na marginalizirani položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

– Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost – piše u Deklaraciji u kojoj podsjećaju da je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma. Deklaracijom se podupiru napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona koje trebaju osigurati ravnopravnost svih građana.https://www.braniteljski-portal.com/video-na-danasnji-dan-1995-godine-potpisan-je-daytonski-sporazum-kojim-je-okoncan-ratni-sukob-u-bosni-i-hercegovini

Hrvatski sabor u petak je s 81 glasom “za”, 19 suzdržanih i tri “protiv” donio Zakon o udžbenicima zbog kojeg je proteklih tjedana iskrilo u vladajućoj koaliciji.

Protiv tog HNS-ova zakona bili su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić, Goran Aleksić (Snaga) te IDS-ovci i Glas.

HNS-ov Zakon o udžbenicima predviđa lakše školske torbe i više digitalne nastave, a za roditelje jeftiniju kupnju.

Taj zakon prvi put definira najvišu cijenu i masu kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, niti skuplji od 460 kuna.

Udžbenici za peti i šesti razred mogli bi težiti pet kilograma, a za sedmi i osmi šest kilograma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike. Dopunska i pomoćna nastavna sredstva, dakle radne bilježnice, zbirke, atlase itd., bili bi drugi obrazovni materijali i o njihovu bi korištenju odlučivale škole, odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Bandićev saborski Klub zatražio je da se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce.

Vlada je njihov amandman prihvatila u izmijenjenom obliku dopunivši ga stavkama kako bi se osigurao održiv i stabilan sustav time što bi financirani udžbenici i drugi materijali bili u vlasništvu škole.

T.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

  1. Hrvatima u BiH pečat je dao Franc .Dejton sad se vidi šta je bio ucjena i pritisak .Zubak se povukao iz politike zašto ,sve je znao i nije to kao čovjek i moralna osoba potpisati ,prodato izdato sve salveta u dejtonu potrošeno više nego na svim prisegama američkih predsjednika ,i šta su dobili bosanski lonac koji vrije i pitanje dana kad će proključati ,donijeli vi deklaraciju o čemu o majci bez srca koja se odriče pluća svojih srca svog da bi živili sretno u ljubavi sa vama sličnim lezi hljebovićima jebem vam vaš mozak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šest + 14 =