VIDEO “Pume” u oslobađanju zadarskog zaleđa. Krvava bitka za selo Drače!…Nažalost za Pume, sve je od početka krenulo loše

Uz to ovo je bio prvi slučaj u Domovinskom ratu da je skupina ročnih vojnika izvršila napadajnu zadaću...

Podijeli

foto-screenshot-ilustracija

Selo Drače, kao simbol otpora srpskih pobunjenika, tragično je mjesto bitke za zadarsko zaleđe tijekom 1993. godine. U operaciji Maslenica, osvajanje Drača je dano u zadaću Taktičkoj grupi 113 brigade pod zapovjedništvom Damira Krstičevića

Nju su činili pripadnici 113. brigade iz Šibenika i podređene lokalne postrojbe, a bila je posebna po tome što je većinski bila sastavljena od pripadnika ročne vojske. Uz to ovo je bio prvi slučaj u Domovinskom ratu da je skupina ročnih vojnika izvršila napadajnu zadaću.

Iako su ušli u selo i uništili jedan tenk, Drače nisu osvojene jer je srbočetnički agresor i neprijatelj  bio dobro utvrđen i tehnički nadmoćniji. S jednim poginulim i nekoliko ranjenih morali su se povući. Kada je iscrpljenu TG 113 zamijenila taktička grupa 7. gardijske brigade, varaždinskih Puma, također je dobila zadaću osloboditi Drače i izbiti na kotu Čardak. Nažalost za Pume, sve je od početka krenulo loše. Informacije koje su dobili iz zapovjedništva sektora te prikupili u izviđanju s pripadnicima lokalnih postrojbi nisu bile dovoljne. Protivnik je bio iznimno dobro utvrđen i naoružan, imao je tenkovsku, topničku i pješačku potporu, a prilaz selu bio je gusto miniran.

foto-screenshot

Priprema za napad u noći 3. ožujka bila je neuspješna te je samo alarmirala pobunjene Srbe. Novi napad organiziran nekoliko sati kasnije završio je fijaskom; pješaci koji su napali Drače morali su se povući u vrlo teškim okolnostima, a u Suhovarama, polaznoj točki napada, dogodila se tragedija. Zbog krivog punjenja eksplodirao je teški minobacač, usmrtio petoricu Puma a petoricu ranio. Neuspjeh i tragedija nisu obustavili plan za osvajanje Drača, što se pokazalo velikim promašajem.

Novi napad ujutro 5. ožujka rezultirao je novom tragedijom.

Uz topničku i tenkovsku potporu pješaci Puma prodrli su u Drače, postigli uspjeh, no upali su u zamku. U selu i oko njega nastao je ratni pakao; mnogo nadmoćniji neprijatelj porazio je napadača, usmrtio još šest Varaždinaca, dočim su šesnaestorica teško ranjena, ali su u dramatičnom izvlačenju ipak izbjegli pogibelj ili zarobljavanje.

Time je okončan boj za Drače, koji su hrabri pripadnici varaždinske brigade zbog loše pripreme napada platili previsokom cijenom; pogibijom jedanaestorice suboraca. Selo Drače do operacije Oluja 95 nije oslobođeno.

Primi Gospodine žrtvu naših poginulih branitelja. Ne dopusti da ikada pomislimo da su oni samo »pali«, kao žrtva zla, ili da su »izgubili« život. Nisu ga izgubili. Oni su ga darovali nama, našoj slobodi.

Ne dopusti, Gospodine, da u srcima naših branitelja ponestane iskrene radosti i
zanosa ljubavi prema domovini, a sve nas ispuni onom brigom koja im je potrebna, da
bi rane mogle zacijeliti u zajedništvu svega naroda i u zajedničkoj odgovornosti za budućnost domovine.

Njihov dar ti nagradi svojom vječnošću, a nas ispuni trajnom zahvalnošću njima i istinskom brigom za slobodnu domovinu i pravedan život u njoj, kako njihova žrtva ovdje na zemlji ne bi bila bez ploda.

G.S.

(FOTO) VOJNO REDARSTVENA OPERACIJA “Maslenica”…Borbena djelovanja u ožujku 1993 godine. Nažalost, u dva dana borbi imali su velike gubitke…


Podijeli