Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatski sabor u srijedu ovotjedno zasjedanje započelo raspravom o prijedlogu izmjena pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu…

SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov tijekom iznošenja stajališta ponovno je na srpskome jeziku u Hrvatskom saboru govorila o prošlotjednom navodnom bacanju hrane na svoje stranačke kolege, Milorada Pupovca i Borisa Miloševića.

Poruke su jasne i nedvosmislene. Uvjeravala sam ih da je to pojedinačni slučaj, da je to izolovan slučaj i da se ne trebaju bojati. Danas nakon par dana nisam sigurna da sam ih uvjerila i nisam sigurna da i sama treba da u to povjerujem. Posebno treba sve da nas zabrine činjenica da niko ama baš niko nije vidio napadača i o njemu nije bio spreman posvedočiti. Zapravo dozvolite, niko nije bio spreman prići tim ljudima i reći da li im je potrebna pomoć. Zar baš niko nije bio spreman svojevoljno dati iskaz zvaničnim institucijama o tom nemilom događaju. E to je najdublji problem. U simboličkom ili u bilo kojem drugom hoćete smislu. Odsustvo osjećaja da treba pomoći ljudima u nevolji, ćutke okrenuti glavu i praviti se da se ništa nije dogodilo pa gotovo je jednako kao i učestvovati u tome.”, izlagala je SDSS-ova zastupnica o onima “koji su nastradali”, tvrdeći da ih se gađa hranom “samo zato što su pripadnici druge nacionalne manjine ili zato što misle drugačije“.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovno nije upozorio zastupnicu na službeni jezik u Saboru, predstavničkom tijelu građana i instituciji koja je nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj i kršenje Ustava RH.

Ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić još je prošle godine naglasio da se govorom na srpskome jeziku krši Ustav RH i da je zastupnica Jeckov odmah trebala biti upozorena na službenu uporabu jezika i da se može služiti isključivo hrvatskim jezikom.

Ustav je jasan. U Republici Hrvatskoj službeni je jezik hrvatski i latinično pismo. S time da on predviđa mogućnost, ali samo da se u lokalnim jedinicama, pored hrvatskoga jezika može koristiti i neki drugi jezik kojim se inače koriste pripadnici nacionalnih manjina”, istaknuo je za Narod.hr profesor Palić.

“U Saboru se treba koristiti hrvatskim standardnim jezikom iako su tri hrvatska narječja koja se dijele na dijalekte i mjesne govore podsustavi hrvatskog jezika, a srpski jezik je drugi sustav, odnosno strani jezik. Bez obzira na to što se razumijemo jer imamo zajedničku osnovicu u staroslavenskom jeziku, to su dva jezika i standardizacija srpskoga i hrvatskoga tekla je paralelno i neovisno jedna o drugoj”, upozorila je i izv. profesorica dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, koja je doktorirala lingvistiku na temu govora u Saboru.

SDSS obmanjuje javnost tvrdeći da je Dragana Jeckov na udaru “desničarskih portala” zbog “ekavice” u Saboru. Hrvatski jezikoslovci potvrdili su da njezin govor ne pripada hrvatskom standardnom jeziku.

G.S.

 

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

27 KOMENTARI

 1. Kozo tebi treba pod hitno psihjatar i druge manjine zive u hrvatskoj pa nisu napadane kako vasnije stid da uopce govoris o nekim napadima kad ste poklali p Hrvatskog naroda da jos niste odgovarali vi ste jedno smece bolesno

 2. Koji ste vi poremećen Portal…
  Takve stvari su vam važne a nije vam bitno sto branitelje deložiraju i bacaju na ulicu.. to niste objavili jer će vam HDZ ukinuti potpore.
  Vi ste obićna uhljebnička banda koja samo na svoju guzicu misli.
  Nabijem Vas do zadnjega…

  • Naravno da je vazno stari, ne laprdaj bezveze. Cetnikusa prica u Hrvatskom saboru cetnickim jezikom, onim kojim su nas napadali prije 27 godina i htjeli satrati sa zemljom, granica virovitica-karlovac-karlobag i ubiti i iskorijeniti sto se vise moze, pokazuje kako i koliko postuje drzavu koja joj kruh daje isto kao i onaj cetnik sta je tacnom u glavu dobio neki dan. A to je nula bodova. Nece biti sretni dok nas ne uvuku u novu jugu na cemu jako dobro rade. Daj speci prije nego ispadnes glup. Jbt hdz i sdp ista govna. Ne istici posebno hdz jer bi ga trebao vise voljeti kao svoj ocito sdp jer je otisao u lijevo kao nitko i nikada do sad i pogotovo jer ima cetnika pod rukom.

  • Zrinka Mandić Ti si stvarno bolesna osoba… A di ti zivis zadnjih 28 godina nego u Jugi. Sta je ovo..? Tko ti je u Saboru uz Pupovca? Ratni zlocinci, Udba, KOS… Jesi ti svjesna sta ti pricas? Izbacuju na ulicu moje suborce a ti o Cetnikusi, jebala ti ona mater. Stoko jedna. Ajde cuvat ovce a ne ovdje bunit ljude sa pizdarijama.

  • Zasto sam ja bolesna osoba? Mrs u tri pm stoko stara. Meni sjedi u saboru? A tebi ne sjedi gubo. Jebla tebi ona mater staro smece.Pa bas zbog tih cetnika u saboru ti i izbacuju branitelje i suborce iz kuca. Jesi ti svjestan ishlapljeli konju sta pricas?? U tome i je stvar. Dok god jedna kravetina kao ova prica na cetniskom u saboru, izbacivat ce branitelje na ulicu. Al kako tebi budaletini to nije vazno jer ne mislis tom starom tikvom uopce koliko su takve stvari zapravo povezane, onda ok. Tjesi se idiote. Mislim da si blizi takvim izjavama cuvanju ovaca nego cu ja ikada biti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + tri =