(VIDEO) Promotivni spot o Zagorju prikazuje Kumrovec i Tita a Tuđmana “namjerno” izostavlja: Iz Turističke zajednice kažu da ga neće dorađivati…spot je takav kakav je…

NAMJERA ILI NEŠTO DRUGO?!

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Promotivni spot o Zagorju izazvao je golemu raspravu, zašto se u njemu prikazao Tito, a ne Tuđman? Produkcijski i sadržajno spot je izradila turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s tvrtkom Krijas, pod redateljskom palicom Jasenke Haleuš. Martina Belina iz turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije za HRT je ustvrdila – da su stavili sve ono što Zagorje nudi, film bi trajao satima…

-Svečano otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, rad akademskoga kipara Kuzme Kovačića

“Za početak, ja nisam političarka, ja sam turistički djelatnik i isključivo tako smo pristupili izradi tog filma. Nije samo da nije spomenuta rodna kuća dr. Franje Tuđmana, nisu spomenuti ni sarkofazi obitelji Erdödy u Klanjcu, nije spomenuta galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, zagorska katedrala u Pregradi, iz jednostavnog razloga – film bi trajao satima da smo stavili sve ono što Zagorje nudi”, kazala je, dodavši kako sada rade na kraćim, jednominutnim tematskim filmovima, po selektivnim oblicima turizma. Potrudit će se, kaže, da svi koji nisu ušli u veliki, glavni film, budu “pokriveni” u kraćima.

“Tko želi vidjeti politiku, vidjet će politiku u tom filmu. Naš cilj je bio predstaviti Zagorje onakvo kakvo je – prava bajka na dlanu, neovisno o Tuđmanu, neovisno o Titu, neovisno o Matiji Gupcu, neovisno o Ljudevitu Gaju. Evo, ni muzej Ljudevita Gaja nije stao u ovaj film”, dodaje.

Za činjenicu da u promotivnom spotu o Zagorju nema i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iako je rođen u Velikom Trgovišću, neki su prozvali SDP-ova župana Željka Kolara.

“Ne, nikako nije zbog toga. Naš župan gospodin Kolar nije sudjelovao u izboru scena, kadrova, u režiranju samog filma. Ovo je bila čista odluka nas, turističkih djelatnika, po našem nahođenju”, tvrdi Belina, ponavljajući da u izradi spota nema političke priče. Naglašava da je i župan izjavio kako dobro zna što je Domovinski rat, jer je i sam u njemu sudjelovao.

Martina Belina iz turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije za HRT

U muzeju Staro selo u Kumrovcu u 2018. godini evidentirano je, kaže, oko 52 tisuće posjetitelja.

“To je muzej u Kumrovcu u kojem se, htjeli mi to ili ne, nalazi rodna kuća Josipa Broza Tita. Rodna kuća dr. Franje Tuđmana ne vodi evidenciju posjetitelja, ali po nekoj njihovoj procjeni godišnja posjećenost je od 12-15 tisuća”, kazala je.

Za spot je županija, koja se ne želi promovirati samo kao destinacija na domaćem tržištu, nego i izvan granica RH, platila 43.750 kuna. Spot neće dorađivati.

“Spot je takav kakav je, u trajanju od gotovo četiri minute. Distribuiramo ga na našim promotivnim kanalima, društvenim mrežama “Visit Zagorje”. Poslan je glavnom uredu HTZ-a, oni će ga koristiti na svim sajmovima, bez obzira sudjelovalo Zagorje fizički na njima ili ne. Mi ćemo ga također koristiti na svim inozemnim i tuzemnim prezentacijama. Planiramo ga prijaviti i na filmske festivale, konkretno one koji se tiču turističkih spotova. Realno, očekujemo nagradu jer spot je stvarno fantastičan i prikazuje Zagorje onakvo kakvo je – bajka na dlanu”, kaže.

“Nije Zagorje samo Kumrovec ili Veliko Trgovišće. Tu je Marija Bistrica, najveće marjansko svetište u Hrvata. Tu je Donja Stubica, Gupčev kraj, nezaobilazna bitka kod Stubice, seljačka buna. Tu je Desinić s dvorom Veliki Tabor, Grešna Gorica… Spotom smo htjeli privući nove turiste, agencije s emitivnih tržišta, u principu turiste koji traže destinaciju gdje kroz tradiciju, kulturu, brege, wellness, mogu naći suvremen i moderan odmor, aktivan, ali u tradicionalnom okruženju”, ustvrdila je ona za HRT.

H.H.

.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

10 KOMENTARI

  1. Takvi zagorci su navek bili dobri sa Hrvatima, a i kakvi su to ljudi kad ih čak ni Srbi ne žele u Velikoj Smrdiji ( ovo se ne odnosi na ponosne sinove Hrvatskog zagorja koji znaju tko su i što su HRVATI , a ne komunistički YU banditi i zločinci )

  2. ALI ZAŠTO ZLOČINAČKE PETOKRAKE KOJE SU NAS POBILE U VUKOVARU ZADRU ŠIBENIKU OSIJDKU VINKOVCIMA CIJELOJ LICI I DLMATINSKOJ ZAGORI I VI U SPOT ZA PROMOCIJU HRVATSKE STAVLJATE TA ZLOČINAČKA OBILJEŽJA I ZLOČINCA TOITA KOJI JE MEĐU 10 NAJVEĆIH ZLOČINACA U SVIJETU FUJ SRAM VAS BILO!!!!! ??????????Evo vam malo zastava da vas boli!!!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × pet =