VIDEO Privremeni rezultati DIP-a: HDZ-u 66 mandata, Restartu 41. Domovinski pokret osvaja 16 mandata…

00.34 - Obrađeno je 93,36% biračkih mjesta: HDZ - 66  Restart - 41  Domovinski pokret - 16  Most - 8  Možemo!...

Podijeli

U 19. sati u Hrvatskoj su zatvorena biračka mjesta na kojima je biran novi saziv Hrvatskoga sabora, prvi izborni rezultati objavljeni su u 21 sat…

Zbog pandemije koronavirusa bili su to vrlo zahtjevni izbori za provedbu, odaziv je bio relativno dobar, do poslijepodne je glasovalo milijun 150 tisuća birača (34, 04 posto), no slabiji od onoga iz 2016. (37, 2 posto)…

Tuga i jad u restart koaliciji

HDZ je pobjednik izbora, dok je najveći gubitnik SDP i Restart koalicija. Zadovoljni mogu biti u Mostu i koaliciji Možemo!, a Domovinski pokret postao je treća opcija u Hrvatskoj.

Prema rezultatima druge izlazne ankete, HDZ je na parlamentarnim izborima dobio 62 mandata, dok je Restart koalicija dobila 43 mandata.

Domovinski pokret je na trećem mjestu s 14 osvojenih mandata, Most je osvojio devet, a Možemo osam mandata.

U 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta, ali i HNS koji je osvojio jedan mandat.  DIP će osvježavati rezultate koje ćemo objavljivati u nastavku.

Tijek događaja:

00.34 – Obrađeno je 93,36% biračkih mjesta: HDZ – 66  Restart – 41  Domovinski pokret – 16  Most – 8  Možemo! – 7  SSIP/Fokus/Pametno – 3 HNS – 1 Reformisti – 1 00.22 – Obrađeno je 91,44% biračkih mjesta: HDZ – 67  Restart – 41  Domovinski pokret – 16  Most – 8  Možemo! – 7  SSIP/Fokus/Pametno – 2 HNS – 1 Reformisti – 1 00.06 – Obrađeno je 89,41% biračkih mjesta: HDZ – 68  Restart – 42  Domovinski pokret – 15  Most – 8  Možemo! – 7  SSIP/Fokus/Pametno – 2 HNS – 1

23.58 – Hrvatska danas treba vladu koja će voditi politiku hrvatskog suverenizma i koja baštini politiku dr. Franje Tuđmana. U proteklim smo godinama postavili HDZ upravo na ono mjesto političkog spektra na kojem ga je on oduvijek želio – rekao je Andrej Plenković u pobjedničkom govoru.

23.53 – Hrvatska se probudila – mi dolazimo! Hvala svima i u ime svih ovdje im obećajem da ih nećemo iznevjeriti. Borit ćemo se za Hrvatsku u kojoj se neće tolerirati korupcija, za pravdan izborni sustav. Mislite li da tražimo puno, ne bih rekao. Mi dolazimo – poručio je u svom govoru Božo Petrov. Više pročitajte ovdje.

23.38 – Obrađeno je 83,37% biračkih mjesta, nema promjena u broju mandata.  23.35 – Kampanja je bila vrlo kratka i prljava – ustvrdio je Miroslav Škoro na početku i dodao: ‘U cijeloj toj priči možemo biti sretni da smo nakon 50 dana postojanja uspjeli napraviti treći rezultat u Hrvatskoj’.   Komentirajući trenutne rezultate rekao je: ‘Ja sam realan i smatram da je ovih 15 mandata dokaz da smo na pravom smjeru, birači su to prepoznali. Ja smatram da je ovo pobjeda Domovinskog pokreta koji je napravio veliki rezultat’, poručio je Škoro. Više pročitajte ovdje.

23.27 – Ja ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. Nije lako govoriti nakon ovakvog rezultata. Dopustite da zahvalim svima koji su glasali na izborima. Napravili ste da se vaš glas čuje. Želim zahvaliti svima koji su glasali za Restart koaliciju – rekao je Davor Bernardić.

Pogledajte obraćanje Andreja Plenkovića

T.H.

 


Podijeli