VIDEO Prije 37 godina Dražen je rekao: ‘Samo vi igrajte ako želite, ja svoju medalju ne dam nikome!’…

Nije bio uništen samo moj život nego i životi članova moje obitelji. Preko noći smo zaradili stigmu neprijatelja...

Podijeli

U zadnjoj sekundi majstorice prvenstva Jugoslavije protiv Bosne, Dražen Petrović pogađa oba slobodna bacanja i Šibenki donosi povijesni naslov, prije točno 37 godina. Jutro nakon povijesnog trenutka donosi šok, košarkaški savez Jugoslavije poništava utakmicu. Šibenka odbija igrati novu i oduzimaju joj titulu…

Prije 37 godina dogodila se jedna od najkontroverznijih sportskih odluka u povijesti. Šibenka je pobijedila Bosnu 83:82 i osvojila naslov prvaka Jugoslavije u košarci. Baldekin i cijeli Šibenik je bio na nogama, slavilo se cijelu noć, a onda je ujutro uslijedio šok, donosi sibenik.in.

Košarkaški savez Jugoslavije naložio je da se utakmica ponovi, što je Šibenka odbila. U utakmici protiv Bosne Dražen Petrović je promašio šut za pobjedu, a sudac Matijević svirao je prekršaj Sabita Hadžića nad njim i dva slobodna bacanja nakon isteka vremena.

Tada 18-godišnji Dražen pogađa oba bacanja za konačnih 39 poena, iako su ga molili da promaši drugo bacanje. Ipak, Dražen je pogodio i potom je nastao skandal neviđenih razmjera.

Sudac Matijević je izbačen iz košarke, a Košarkaški savez Jugoslavije suspendirao je i dvoranu na Baldekinu.

– Ovog časa vidite vrijeme koje kreće kada Dražen uzima loptu, ulazi u proigravanje, pivotira, diže se na šut. Molim vas da to i sami pratite; u momentu kada dolazi do kontakta igrača Bosne Hadžića desnom rukom na lijevu ruku Dražena Petrovića, mjerač vremena pokazuje sekundu i 14 frejmova, odnosno sekundu i 56 stotinki do kraja. Ja sam tada zviždao – ispričao je sudac Matijević dan nakon utakmice.

Iz čistog revolta je tada nastala i navijačka skupina Funcuti. Sudac je smatrao da ništa nije bilo sporno u suđenju i da nije napravio nijednu pogrešku na Baldekinu.

– Na sreću, snimka je pokazala da je sve bilo potpuno regularno. Svi su me se odrekli, bojali su se političkih sankcija. Nije bio uništen samo moj život nego i životi članova moje obitelji. Preko noći smo zaradili stigmu neprijatelja, bili smo pod stalnim pritiscima i prijetnjama… Morate znati da su to ipak bila neka druga vremena, vremena u kojima vlast nije prezala ni pred čim – izjavio tada je Matijević.

Savez je zatražio da se odigra nova utakmica u Novom Sadu, a Dražen je na to samo kratko odgovorio: ‘Samo vi igrajte ako želite, ja svoju medalju ne dam nikome’.

Šibenka je odbila novi meč pa je Bosna postala prvak u nezamislivom scenariju.

Politička odluka

Navodno je trener Šibenke, Vlado Đurović, koji kao da je znao da se nešto sprema, tražio Dražena da promaši jedno bacanje i odvede utakmicu u produžetke.

Ali Dražen pogađa oba za pobjedu Šibenke. Ono što je uslijedilo nema previše veze sa sportom, ali pokazalo je da je Dražen već tada pokazivao znakove pravog vođe, kako na terenu tako i izvan njega kao i osobine čovjeka koji ne trpi nepravdu.

KK ŠIBENKA: Petrović 40, Zečević, Žurić, Ljubojević 10,Petani, Đurić 4, Damjanić, Macura 13, Marelja 2, Šarić 8, Jarić 4.  Predsjednik: Mirko Miljković

Trener: Vlado Đurović

KK BOSNA: Vučević 14, Đurić, Benaček 14, Pajović, Primorac, Radovanović 13, Zrno 1, Varajić 18, Mutapčić, Bilalović, Hadžić 22, Mitrović.

Trener: Svetislav Pešić

D.J.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here