Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

“Gledajte, to nije ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga, bilo da su razlozi ili osobne prirode, zbog nemogućnosti sudjelovanja zbog ranije dogovorenih događaja, ili zbog unutarnjepolitičke situacije”, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za RTL glede odluke da ne putuje u Marrākeš te dodala da je to bila njezina samostalna odluka.

Predsjednica smatra kako će događaj obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata ujediniti velik dio svijeta

U Parizu se obilježava stogodišnjica završetka prvog svjetskog rata, a glavni događaj će se održati sutra podno Slavoluka pobjede.

Na svečanost je već stigla i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će u društvu još sedamdesetak svjetskih državnika sudjelovati i na Pariškoj konferenciji za mir.

Po dolasku je predsjednica posjetila izložbu fotografija hrvatskog putopisca Davora Rostuhara “Hrvatska puna boja”.

100 godina od završetka prvog svjetskog rata, kakva su vaša promišljanja o tome?

Mislim da je ovo iznimno bitno, simbolična konferencija i događaj na kojem će se ujediniti veliki dio svijeta, gdje ćemo odati počast svim poginulima, ali i nekakav zalog za budućnost bez ratova, posebno na našem kontinentu gdje je i projekt Europske unije bio usmjeren prvenstveno tome da se odagna bilo kakva mogućnost ratova na teritoriju.

Bit će tamo i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, što ćete mu, ako Vas pita, reći zašto nećete doći u Marakeš idućeg mjeseca?

Odlučit će se to na razini Vlade tko će sudjelovati. Ja sam jednostavno procijenila da u okolnostima koje su se u međuvremenu pojavile i zbog same tematike konferencije, da je bolje da sudjeluje netko od resora koji se izravno bave time, dakle, eventualno unutarnji poslovi ili Ministarstvo vanjskih poslova, koje je bilo nositelj cijelog postupka pregovaranja te konvencije, ali, kako je rekao premijer Plenković, Vlada će to razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku.

Premijer je rekao da ste baš vi pozvani?

To nema veze. Gledajte, to nije ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga, bilo da su razlozi ili osobne prirode, zbog nemogućnosti sudjelovanja zbog ranije dogovorenih događaja, ili zbog unutarnjepolitičke situacije. Kao što znate, kroz ovih nekoliko godina mandata, otkazivala sam niz događaja iz različitih razloga. U ovom trenutku procjenjujem da mislim da je bolje da sudjeluje netko iz resora, iako, naglašavam još jednom, ta se konvencija ne potpisuje i ona je neobvezujuća. Dakle, iz nje svaka država može izabrati onaj dio koji odgovara njezinom ustroju, ali ni na koji način ne želim da ona bude prijeporno pitanje niti u hrvatskom društvu niti u međunarodnim odnosima. Evo, i slovenski premijer je rekao da se podigla prevelika prašina oko te konvencije tako da je treba analizirati na razini resora. Tu odluku sam donijela samostalno, a razmišljam o tome još od osmog mjeseca. Kao što ste vidjeli, nisam o tome javno govorila u New Yorku, zato što sam već tada imala zadrške i već tada sam predložila svojim savjetnicima da komuniciraju da je moje mišljenje da bi trebalo sudjelovati na razini resora, ali Vlada će donijeti odluku, zaključila je Grabar-Kitarović za RTL.

D.K.

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

9 KOMENTARI

 1. Izraz poštovanja prema vlastitim biračima za razliku od stranaka koje su mafijaške udruge koje nemaju kodeks ponašanja. Stranke jedno obećavaju ili govore, sasvim suprotno rade.

 2. Nekad sam mislija da imamo predsjednicu za narod. Ako ja otkažem put a pošaljem nekog drugog da umisto mene to obavi onda je svejedno a ako niko ne ode onda je ok. Kod mene je i ona ista ko i svi političari i sve udruge i platforme koje su protiv Hrvatske,hrvata i svega šta čini dostojanstvo hrvata…ne ostalih već hrvata.

 3. Ja ne razumijem sta vi zelite postici sa ovim objavama? Dali se predsjednica ogradila od sporazuma?Nije,naprotiv,podrzala ga je! Dali će biti u Marakešu ili sa psom lutalicom krajnje je nebitno,svrstala se kao i uvijek do sada na stranu nastranih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × četiri =