(VIDEO) Predsjednica K.G. Kitarović u središnjoj Bosni: ‘Neću stati dok ne izborimo promjenu sramotnog izbornog zakona koji diskriminira naš narod’

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom posjeta Bosni i Hercegovini gostovala je na radiju Vitez…

Njezino gostovanje možete pogledati u nastavku.

Na početku emisije predsjednica je srdačno pozdravila sve slušatelje ističući kako se prekrasno osjeća u središnjoj Bosni gdje je toplo primljena.

“Meni je središnja Bosna posebno prirasla srcu i zbog svega što se događalo u ovim krajevima tijekom Domovinskog rata. Nekako je to naš Vukovar u Bosni i Hercegovini – mogu se ta stradanja usporediti s time. Sjećam se trenutaka kada sam kao diplomatkinja radila u Ministarstvu vanjskih poslova, kad smo nastojali poslati konvoje i pomoć tu u središnju Bosnu, kad smo objašnjavali svijetu što se događa na ovim prostorima, koliko smo suosjećali s narodom i koliko smo svi molili i očekivali da će rat prestati i da će se ljudi vratiti na ovaj prostor”, kazala je predsjednica.

Bila je upitana i o svojoj izjavi o Hrvatskoj “Od Visa do Kupresa” zbog kojih je od nekih predstavnika vlasti u BiH bila napadana.

“Zapravo sam ponovila ono što je rekao i gradonačelnik Splita – Split od Visa do Kupresa. Činjenica jest da Hrvati žive od Visa do Kupresa i da na ovom području koje jest autohtono područje gdje je hrvatski narod živio vjekovima, da su se događale i mnoge bitne povijesne stvari i za samu Hrvatsku. Na Kupresu se branila BiH, ali se branila i Hrvatska, posebno zimi 1994. I sve te bitke, sve što je vodilo i oslobađanju Kupresa i isto tako okupiranih dijelova Hrvatske dovele su do toga da su HVO, hrvatski branitelji i Hrvatska vojska zajedno u sporazumu s Bosnom i Hercegovinom tada spriječili ogromnu tragediju koja se mogla dogoditi u Bihaću, koja je mogla biti i gora od Srebrenice. Cijeli ovaj prostor i gravitira prema Splitu. Ali ja se nadam Europi bez granica, nadam se da će BiH što prije ući u EU i da će te granice postojati samo na papiru, a da ćemo nastaviti živjeti i komunicirati preko granice.”, kazala je predsjednica.

Na pitanje kakav je odnos Hrvatske i BiH, predsjednica je kazala kako on nije dobar, ali kako to nije krivnja hrvatske strane, te istaknula:

“Ne mogu i neću dopustiti da Bosnu i Hercegovinu prisvaja jedan narod!

Neću stati dok ne izborimo promjenu sramotnog izbornog zakona koji diskriminira naš narod. Na tome radimo i u tome ćemo uspjeti.

Ne prihvaćam podlu floskulu o tome da se Hrvatska ‘miješa u unutarnja pitanja druge države’.

Naš Ustav, Ustav Republike Hrvatske, nam nalaže skrbiti o našem narodu u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, Hrvatska prema Daytonskom mirovnom sporazumu, čiji je Aneks 4 Ustav Bosne i Hercegovine, ima obvezu skrbiti o stabilnosti Bosne i Hercegovine, a te stabilnosti nema bez punoga ostvarenja prava Hrvata u BiH. Oni koji narušavaju prava Hrvata su oni koji destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, državu u koju se toliko zaklinju.

U meni vi, Hrvati Bosne i Hercegovine, uvijek imate prijatelja i saveznika, u mojem Uredu ste uvijek dobrodošli, za razliku od onih dugih 15 godina moje dvojice prethodnika, 2000.-2015.”, poručila je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × tri =