Podijeli

Hoće li se u školskim udžbenicima povijesti čitati o ovom iznimnom heroju Domovinskog rata…
To pitanje bi udruge hrvatskih branitelja, ministarstvo hrvatskih branitelja i hrvatski povijesničari trebali žurno pitati Andreja Plenkovića i Blaženku Divjak, jer bi se lako moglo dogoditi da se sutra svi branitelji ,nakon što u školskim udžbenicima ne bude ISTINE o obrambenom Domovinskom ratu, probude kao “začuđeni svatovi”.

Jedno od najvećih imena koje je proizašlo iz Domovinskog rata, u hrvatskom je narodu zaživjelo kao “lovac na tenkove”.

Andriju Andabaka, kojeg se 7 srpnja na obljetnicu njegove pogibije naročito intezivno prisjećamo, doista se može nazvati “lovcem na tenkove” jer je vlastoručno uništio nevjerojatnih 32 neprijateljska tenka, i to 16 tipa M-55 i 14 tipa T-84. Zbog svojih uspjeha postao je slavan i pozvan je čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko.

Andabak je rođen u Splitu, ali je odrastao i živio u Nuštru, a i branio ga je u Domovinskom ratu. Rukovati s protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo.

Usporio je srpsko neprijateljsko napredovanje na Nuštar uništivši dva tenka. Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je čuven po svojoj preciznosti, ali nadasve herojstvu.

Priznato mu je uništavanje 32 oklopa, od čega 30 tenkova, a njegovo ime danas nosi priznanje OS RH za uništavanje tri i više oklopa. Poginuo je 7. srpnja 1992. godine u Posavini kada mu je otkriven položaj nakon što je uništio svoj posljednji oklop, T-84. Posmrtno unaprijeđen je u čin bojnika, a potom i pukovnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Nastavio je s uspjesima u uništavanju srpskih tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. cilj – tenk tipa M-55. Poginuo je na 07. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. cilj – tenk tipa T-84. Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika.

Ukupno je uništio 32 jugokomunistilčka agresorska oklopna cilja, od čega čak 30 tenkova (14 tipa T-84 i 16 tipa M-55), jedno borbeno vozilo pješaštva i jedan oklopni transporter.

Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata. Zanimljivo je napomenuti da se danas hrvatskim vojnicima dodjeljuje priznanje “Andrija Andabak” ako uspiju uništiti tri oklopna cilja ili više.

G.S.


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − četiri =