VIDEO “Posljednji Dan državnosti na datum 25. lipnja”!?…Hoće li vratiti 30. svibnja kao jedini pravi Dan državnosti Hrvatske?!

PRAZNIK KOJIM REPUBLIKA HRVATSKA OBILJEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI...

Podijeli

Ovaj bi utorak hrvatice i Hrvati mogli vjerojatno posljednji put obilježiti Dan državnosti kao državni praznik 25. lipnja!?…30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti!…

-Govor Franje Tuđmana u Saboru 30. svibnja 1990…

Podsjetimo, do 2001. godine Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Od 2001. se, odlukom tadašnje saborske većine na čelu sa SDP-om i Ivicom Račanom na čelu tog SDP-a, 30. svibnja obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskog sabora, i radni je dan, a Dan državnosti je njihovom (SDP-ovom željom prebačen na 25. lipnja…

Kako Hrvatska ima i Dan neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada, u spomen na donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza sa SFRJ na temelju kojih je tada zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ (čime je RH nakon tromjesečnog moratorija na zahtjev međunarodne zajednice i formalno-službeno postala nezavisna država), ne čudi što nemali broj građana i dalje “ne zna nabrojati” koji se od ta tri dana i kada obilježava i kako se točno zove. Sukladno tome, postoje i težnje k “njihovu objedinjavanju u jedan važan datum” kao državni blagdan, a što bi točno bilo s preostala dva i koja bi im uloga bila namijenjena – tek će se vidjeti u skorijoj brudućnosti.

-Sve promjene moraju se provoditi uz dosljedno poštivanje načela pravne države…

Iz dijela HDZ-a, ali i znanstvene javnosti, kao i hrvatskog naroda već dulje vrijeme proizlaze težnje za izmjenom datuma praznika koji se bave novijom hrvatskom poviješću, a da će se to sada konačno i dogoditi, potvrđeno je i javno prije nešto više od mjesec dana.

Naime, tada je na službenim facebook-stranicama HDZ-a napisano “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, uz dodatak kako je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda. “Dogodine, kada je 30. obljetnica tog povijesnog dana, vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto”, istaknuli su iz HDZ-a, čime je postalo jasno kako je “premijer Andrej Plenković odlučio” presjeći višegodišnju raspravu o toj temi i pokušati zbrku s datumima iz novije hrvatske povijesti dugoročno urediti na način koji bi većini hrvatskog naroda bio najprihvatljiviji. Što je i potvrdio nekoliko dana kasnije na stranačkom skupu.(“ukoliko i to nije politički trik dodvoravanja narodu “biračima”)

– Govor -Dr. Franjo Tudjman – 30 Svibanj 1990 Zagreb – Hrvatska…

Zanimljivo je i to da je bivši predsjednik Hrvatskog sabora, kontraverzni Vladimir Šeks -tek nedavno javno podržao inicijativu premijera Plenkovića da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja te ocijenio da je došlo do potpune zbrke u državnim praznicima. “Mislim da sjećanje na razloge zašto je 30. svibnja bio utvrđen kao Dan državnosti treba vratiti. To je ostalo u srcima i sjećanju hrvatskog naroda”, ocijenio je nedavno Šeks.(imao je Šeks i HDZ dovoljno vremena da se svi datumi poslože!)Ali neka, vidjet će se i to ubrzo.

-30. svibnja – Dan Hrvatskoga sabora…

Naime, nije Vladimir Šeks trebao govoriti o tom, kad je veliki dio hrvatskog naroda svojim negodovanjem i neodobravanjem u velikoj mjeri dao svoj doprinos raznim pritiscima na dosadašnje političke strukture, da je 30. svibanj taj Dan koji se treba slaviti kao Dan Državnosti, samostalne, nezavisne i demokratske Hrvatske stvorene u krvavom obrambenom domovinskom ratu i obranjene od srpske i JNA agresorske kamarile.

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + deset =