Podijeli

Napadač u Montrealu napao je svećenika tijekom mise u Saint Joseph’s Oratory. Napad je snimljen tijekom televizijskog prijenosa lokalnog katoličkog kanala. Svećenik je lakše ozlijeđen, a napadač je uhićen i priveden…

Kanadski svećenik Claude Grou u petak je izboden nožem nekoliko puta dok je služio jutarnju misu u crkvi u Montrealu.

Napad je snimljen tijekom televizijskog prijenosa lokalnog katoličkog kanala. Na snimci se vidi muškarac koji je krenuo prema svećeniku. Kako je Grou primijetio da nešto nije u redu počeo je bježati, ali nije uspio izbjeći napadača koji ga je srušio i ubo nekoliko puta.

Većina vjernika su se u panici razbježali, ali su ipak uspjeli onesposobiti napadača. Svećenik je prebačen u bolnicu gdje su mu utvrđene manje ozlijede oštrim predmetom u gornjem dijelu tijela.

“Vidio sam tog čovjeka kako brzo dolazi, izvadio je nož i krenuo ravno prema Père Grou”,priča Adèle Plamondon, koja je upravo završavala čitanje dana kad je luđak ustao od kluba.

“Bilo je očigledno kakve su bile njegove namjere.

Rekla je da je razgovarala s Grou prije nego što je odveden u bolnicu. Dvaput je uboden i bio je šokiran, ali činilo se kao da je u redu. Rekla je da su rane površne jer se nož slomio.

Philip Barrett, koji je nazočio misi s oko 60 ljudi, rekao je da je svećenik bio iza oltara, pripremajući se za naviještanje evanđelja, kada je visoki čovjek ustao iz jedne od klupa i krenuo u napad na svećenika.

“Prošao je pored barijere koja je vodila u svetište u blizini oltara, svi su se u početku pitali što se događa, a neki su odmah počeli reagirati”, rekao je.

Svjedoci su opisali napadača kao visokog i vitkog čovjeka koji ništa nije govorio, a prije ga nisu viđali u crkvi.

Napadnuti svećenik Claude Grou

Saint Joseph’s Oratory  oratorij je najveća crkva u Kanadi. Njegova je izgradnja dovršena 1967. godine na planini Royal, a njezina kupola, jedna je od najvećih na svijetu, može se vidjeti iz cijelog Montreala.

Nadbiskupija u Montrealu objavila je tweet s porukom da je zdravstveno stanje svećenika stabilno i “sve naše molitve su s njim.”

“Svi smo šokirani ovim činom nasilja koji se dogodio u našem gradu, u prostoru posvećenom miru”, rekao je Christian Lépine, nadbiskup Montreala.

“Znamo da su mjesta štovanja mnogih religija mete nasilnih djela. Moramo nastaviti slijediti put mira i ljubavi, vjerujući da će dobro pobijediti zlo kroz molitvu i dobra djela.”

Napad je snimio katolički kanal Salt + Light koji je snimao televizijsku emisiju iz Crkve.

Saint Joseph’s Oratory  oratorij je najveća crkva u Kanadi. Njegova je izgradnja dovršena 1967. godine na planini Royal, a njezina kupola, jedna od najvećih na svijetu, može se vidjeti iz cijelog Montreala.

Kanadski premijer Justin Trudeau uputio je svećeniku najbolje želje i poželio brz oporavak.

“Kakav strašan napad jutros u Oratoriju sv. Josipa u Montrealu. Oče Claude Grou, Kanađani razmišljaju o vama i žele vam brz oporavak.”

Gradonačelnica Montreala Valérie Plante kaže da osuđuje napad:

“Laknulo mi je kad sam saznala da je život oca Claudea Groua izvan opasnosti i da je njegovo stanje stabilno. U ime svih Montreala, želim mu brz oporavak”, objavila je…

Napadač je u pritvoru, a motivi ubilačkog napada još nisu poznati.

D.K.


Podijeli

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 20 =