VIDEO Pogledajte najnovije obavijesti Nacionalnog stožera o borbi protiv koronavirusa…

Uskoro odluka o otvaranju tržnica...

Podijeli

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. U Zagrebu je preminuo 46-godišnji muškarac koji ranije nije bio bolestan…

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja 24 sata imamo 60 novooboljelih, što je 1282 ukupno. Prosječna životna dob je 48,2 godina. Dvoje preminulih je od jučer. Kronični bolesnik iz Šibenika i jedan (1974. godište) u Zagrebu.

-Veliki problemi u Kninu, 7 novozaraženih!…Prva smrt zbog koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji…Zašto sin umrlog od županijskog stožera nije obaviješten da mu je preminuo otac?…

U Šibensko-kninskoj županiji preminula je prva žrtva koronavirusa  91-godišnji muškarac s Murtera. Preminula je i jedna osoba na području Zagrebačke županije, iz Dugog Sela.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se na današnji dan uvijek obilježava Dan zdravlja nekom drugom temom, a ove godine je Dan posevećen medicinskim sestrama, tehničarima i babicama. Čestitao im je na požrtvovnosti i izvijestio da je zaraženo 80 medicinskih sestara i tehničara, donosi dnevnik.hr.

Nije samo korona, oprezno i s vatrom!

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da bi mediji inače u ovo doba izvještavali o požarima, a sad to nije glavna tema što ne znači da ih nema. Svi požari zadnjih dana posljedica su neopreznog spaljivanja, rekao je i apelirao na građane da otpad kompostiraju. Podsjeća da se vatra ne smije paliti za vrijeme sušna i vjetrovita vremena i u blizini minskih područja. 639.725 je trenutno važećih propusnica. Veliki je bio broj onih koji su tražili e-Propusnicu, a imaju mjeru samoizolacije.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da mlađa osoba koja je preminula nije imala ranije teže bolesti. Upozorila je da ima dovoljan postotak izuzetaka da se i kod mlađih dogodi teže obolijevanje. ”Tko god može neka ostane kod kuće, bolje da ostanu kod kuće nego da ostanu na Zaraznoj”, rekla je.

Uskoro odluka o otvaranju tržnica

Ministar Božinović rekao je da je spremna odluka o otvaranju tržnica za hrvatske poljoprivredne proizvođače uz strogo pridržavanje propisanih mjera. Očekuje da će do Uskrsa tržnice biti otvorene. ”Svako pretjerano opuštanje, pogotovo nepoštivanje mjera je rizik da nam broj ponovno počne jače rasti broj novozaraženih”, rekao je. Potvrdio je da u krugu koji čine grad i više općina neće biti policijskih kontrola.

Ministar Beroš rekao je da zdravstvena inspekcija za slučaj preminulog muškarca u Istri nije utvrdila odstupanja od predviđenog načina postupanja. Još nema izvješća za slučaj djevojčice koju navodno nisu htjeli primiti na hitnu jer je majka u samoizolaciji.

O pokapanju zaraženih pokojnika

Capak je rekao da je, unatoč potresu, situacija u Zagrebu povoljna i da kontinuirano imamo blagosilazni trend. ”Potres nije izazvao povećanje broja zaraženih”, rekao je. Na pitanje je li uputa da se tijela zaraženih koronom kremiraju, Capak je odgovorio da se prema Pravilniku tijela mogu kremirati i pokapati, a sve pod posebnim uvjetima. Rekao je također da bi bilo dobro da se maske nose i u sezoni gripe.

Ministar Božinović rekao je da je u slučaju žene koja je zaražena, a izašla je iz kuće policija podnijela kaznenu prijavu te da je ukupno 28 osoba koje su na liječenju zatražilo propusnicu. Kaže da policija ima podatke o svim osobama koje su pozitivne i o svima koje imaju mjere samoizolacije pa provjeravaju jesu li u svojim kućama. ”Tako su našli ovu osobu koja se krajnje neodgovorno ponašala”, rekao je.

Beroš je rekao da je odgovor o tome kako će rađati trudnice zaražene koronavirusom u rukama struke, pa se tek ispituje trebaju li na carski rez. Nema pisane upute iz Ministarstva.

Capak je ocijenio da je oboljevanje u većem dijelu rezultat ponašanja građana, ali postoje i slučajevi gdje je bilo nemoguće predvidjeti da će se netko zaraziti. Kaže da je najveći broj novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Rekao je da je najvažnije da virus nije ušao u stračke domove.

Hoće li biti postupanja protiv ravnatelja Vinogradske?

Profesorica Markotić rekla je da su dva muškarca koja su preminula, a ranije nisu bili bolesni zadnjih dana bili u težem obliku zatajenja plućnog rada. ”Intenzivisti su postupali najbolje što mogu i trudili su se da naprave sve, ali nažalost ni suvremena medicina ne može uvijek sve spasiti”, rekla je. Kaže da su obojica bili teže bolesni dulje vrijeme. Rekla je da se i kod nas razmišlja o liječenju krvnom plazmom onih koji su preboljeli koronavirus. Kaže da prvo treba biti veći broj ljudi koji su ozdravili i koji žele darivati krv. Treba se vidjeti i koje su indikacije. ”Moglo bi biti koristi i razmišlja se o tome”, rekla je.

Capak je otkrio da se dnevno u Hrvatskoj može napraviti 10.000 testiranja. Pohvalio je sustav drive-in testiranja. Na pitanje o ravnatelju Vinogradske bolnice koji navodno nije bio u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu sa zaraženim, Beroš je rekao da je zatražio sve informacije. ”Nakon toga ćemo vidjeti ima li elemenata za daljnje postupanje”, rekao je ministar.


Podijeli