VIDEO: Pogledajte kakvo je strašno nevrijeme poharalo Dalmaciju, kamp u Selinama gotovo nestao u vodenoj bujici…

U Selinama i Starigradu palo više od 150 a u Zadru 70 litara kiše po četvornom metru...

Podijeli

Tijekom petka ciklona se s pripadajućim frontalnim sustavom premještala preko Jadrana što je tom području donijelo vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i jako jugo s olujnim udarima. Jugo je, prema podacima DHMZ-a, na splitskom području puhalo na udare do 97 km/h…

Ipak, meteorološka vijest dana je obilna kiša koja je najviše pogodila sjevernu Dalmaciju i južnu Liku. Ekstremne količine oborine pale su u okolici Starigrada Paklenice i NP Paklenica. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, mjerna postaja Opsenica kraj Svetog Roka zabilježila je 154 litre kiše po kvadratnom metru do 18 sati. Postaja Seline – Mala Paklenica je zabilježila 153, a Starigrad Paklenica 151 litru kiše po kvadratnom metru.

Poprilična šteta je počinjena u Selinama gdje su bujice nosile sve pred sobom pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Oborinske vode koja su stizale s padina južnog Velebita bile su pune mulja i kamenja. Tamošnji kamp pretrpio je značajnu štetu.

U Zadru danas palo kiše, koliko padne u cijelom šestom mjesecu

U Zadru je palo 70 litara kiše po kvadratno metru. Za usporedbu, u Zadru prosječno u lipnju padne 50 litara kiše po kvadratnom metru. U srednjoj Dalmaciji najviše kiše do 18 sati palo je u Zadvarju, 41 litra, a na jugu je najviše palo u Grudi 58 litara po kvadratnom metru.

Kiša je prema kraju dana sve više slabila, a sa zapada nastupa djelomično razvedravanje. Uvod je to u stabilniji vikend pred nama, no dugotrajne stabilizacije nema jer će veći dio sljedećeg tjedna biti promjenjiv, uz povremenu kišu i pljuskove. Ljetnih vrućina nema na vidiku.

Subota s mogućim pljuskovima

“U subotu će u istočnim hrvatskim krajevima biti barem djelomice sunčano, ali ne posve stabilno pa su uz jači razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne mjestimice mogući pljuskovi. Nakon toplog jutra najviša dnevna temperatura između 25 i 27 °C”, najavila je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, za HRT.

Pogledajte kap na zadarskom području u mjestu Seline

 

Jak vjetar uzrokuje probleme u podnožju Velebita, a najekstremnije je u mjestima Maslenica, Seline i Vinjerac…

M.M. / T.H./Braniteljski portalVezane vijesti;

POGLEDAJTE OVE UDARE VALOVA: Olujno jugo Kaštel Novi- jaki udari do 110 km h…

 


Podijeli