VIDEO…POGLEDAJTE kako je predsjednik dr. Franjo Tuđman reagirao nakon što je saznao za tragičnu smrt Dražena Petrovića..

Video na koji nitko ne ostaje ravnodušan...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije točno 25 godina, davne 1993., izgubljen u njemačkoj magli i kiši život je izgubio najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, hrvatski košarkaški Mozart, Amadeus, Dražen Petrović.  Dražen je stradao nedaleko Inglostadta 7. lipnja…

Iako je tih dana, tih porođajnih, ponosnih, ali teških godina, Hrvatska navikla na udarce, ali je i udarce uzvraćala, šokirao ju je smrt legendarnog Dražena. O Draženovom tragičnom odlasku, vremenu nakon toga, napisano je jako puno tekstova,  portal 24 sata prisjeća se trenutka kad je za Petrovićev odlazak saznao prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj hrvatske države dr. Franjo Tuđman, koji se nalazio u državničkoj posjeti NR Kini.

Predsjednik je bio potresen te je u jednom trenutku zaplakao, posjet je prekinuo, iako se radilo o velikom, do tada možda i najvećem državničkom posjetu velikoj državi koja je našu malo delegaciju dočekala sa svim mogućim počastima, uz hrvatsku himnu na Tien an Menu.

”Bio je suhi lipanj u Pekingu. Ljepljiv i s nekom azijskom prašinom u zraku. A Franjo Tuđman je izgledao kao da ga se to sve ne tiče. Uredno odijelo, u windsorski čvor stegnuta kravata, svaka vlas na svome mjestu…”, piše portal 24 sata opisujući način na koji hrvatski poglavar dočekan u najmnogoljudnijom zemlji svijeta.

Predsjednik je imao dogovorenu tiskovnu konferenciju, na kojoj je bilo i dosta stranih novinara, a bilo je i pitanja o sukobu Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Navodno je Tuđmana živcirala činjenica da su uglavnom pitanja bila vezana uz BiH, a puno manje uz hrvatsko – kineske odnose koji su tada bili u usponu. U jednom trenutku, petnaestak minuta nakon početka tiskovne konferencije,  netko je ”ispod glasa izustio: Poginuo je Dražen! ‘Koji Dražen’, drmali su ga za rukav čekajući odgovor. ‘Petrović. Prometna. U Njemačkoj’, odgovorio je ispod glasa dok se Tuđman, s ozbiljnim grčem na licu, dizao sa stola završavajući presicu koju smo mogli slobodno opisati kao ‘nesretan događaj…” Predsjednik je bio vidno potresen, iako je još nejasno kad je točno doznao za smrt Dražena, smatra se kako je to bilo baš u tom trenutku, tijekom presice.  Nekoliko sati kasnije jedan je član hrvatskog izaslanstva priznao kako je Tuđman zaplakao. Vratio se u Hrvatsku i puno prije vremena okončao posjet Kini.

Podsjetimo, predsjednik je bio na pogrebu Dražena Petrovića na Mirogoju, stariji će se sjetiti njegovog dugog zagrljaja s majkom hrvatskog Mozarta Biserkom. Bilo je na pogrebu, unatoč agresiji na Hrvatsku, teških godina rata, veliko mnoštvo te brojna izaslanstva iz cijelog svijeta. Košarkaški svijet u jednom je trenutku zastao kako bi odao počast sportskom velikanu kakvog nismo prije, a kakvog vjerojatno ni poslije nećemo imati. Barem ne tako skoro.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − osam =