VIDEO Plenković predstavio mjere: Nove mjere za očuvanje radnih mjesta od 1. listopada do kraja godine…

Naš je cilj da mjerama koje poduzimamo održimo nisku stopu nezaposlenosti, omogućimo likvidnost i što bolju turističku sezonu te da u 2020. osiguramo što manji pad, rekao je Plenković...

Podijeli

Naš je cilj bio da mjerama koje poduzimamo održimo nisku stopu nezaposlenosti, omogućimo likvidnost i što bolju turističku sezonu te da u 2020. osiguramo što manji gospodarski pad. U ovom procesu promišljanja mi smo osluškivali feedback, potrebe, signale naših socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca, kako bismo što bolje odgovorili na izazove. Ovaj novi paket predstavljam na temelju tih konzultacija, poručio je premijer Andrej Plenković predstavljajući nove mjere pomoći privatnom sektoru pogođenom pandemijom korona virusa…

Mjere se pojednostavljuju, naglasio je, te se proširuje opseg poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene.

Nove mjere za očuvanje radnih mjesta od 1. listopada do kraja godine

– Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena. Do sada se odnosila na skraćenje od 50 posto, a sada idemo na 70 posto. Smanjuje se i potrebna dokumentacija kako bi se ta mjera pojednostavila, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste za tu mjeru s dosadašnjih 2000 na 2800 kuna – rekao je.

Do sada je tu mjeru koristilo 606 poslodavaca za više od 30.000 radnika, dodao je Plenković.

– Primjerice za radni tjedan koji traje pet dana, po ovoj mjeri netko može raditi dan i pol, a ostala tri i pol dana nadomjestit će država u iznosu od 2800 kuna i oslobodit će plaćanja od doprinosa na taj iznos – pojasnio je.

Stupnjevanje potpora sukladno padu prometa, usporedba pada na kvartalnoj razini

Druga mjera, za koju je premijer naglasio da je najbitnija, odnosi se na primanje potpore po radniku, za koju se sada smanjuju kriteriji pa je za njezino korištenje moguć pad prometa i manji od 60 posto.

– Išli smo na prepravljanje ove mjere da bismo je prilagodili potrebama pa uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Potpora od 2000 kuna po radniku bit će za pad prometa od najmanje 40 posto. Od 45 do 50 posto dobit će 2500 kuna po radniku, od 50 do 55 posto 3000 kuna, ako je pad prometa od 55 do 60 posto onda 3500 kuna,  a 4000 kuna ide za pad prometa od 60 posto i više – poručio je dodavši kako se i ovdje korisnici oslobađaju plaćanja doprinosa.

Novost je i što se pad prometa više neće uspoređivati na mjesečnoj razini ove u odnosu na prošlu godinu nego kvartalno.

– Pad prometa se od sad više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, primjerice listopad 2020. u odnosu na listopad 2019., nego se uspoređuje pad prometa u drugom i trećem kvartalu 2020. s prometom s kvartalima 2019. To je period od šest mjeseci i na taj način omogućujemo realniju sliku – rekao je.

Iznimka su oni sektori kojima je odlukom Stožera rad bio ograničen, poput usluga hrane i pića.

– Njima ostavljamo mogućnost odabira da vide što im je povoljnije, je li to mjesečna usporedba ili kvartalna – dodao je.

Uz sektor prometa, ugostiteljstva, hotelijerstva, organizacije raznih događanja, ova mjera se proširuje i na sektore biljne i stočarske proizvodnje, ribarstva i s njima povezanih uslužnih djelatnosti te na usluge povezane s putničkim i vodenim prometom, u što se ubraja i povremeni putnički prijevoz.

Mikropoduzetnici, oni s manje od 10 zaposlenih, također imaju pravo na ovu potporu bez obzira čime se bave.

– Dakle, imaju pravo na potporu i veću od 2000 kuna, kao što je bilo do sada – naglasio je.

Mjera će se koristiti od 1. listopada do kraja godine.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here