VIDEO Plenković o koronakrizi: “Situacija je pod kontrolom, nastojat ćemo izbjeći zatvaranje”.”Puno je tema za razgovor”…

"Puno je tema za razgovor"...

Podijeli

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije…

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao kako je cilj sastanka bio izvijestiti tijela stranke o prijedlogu rebalansa i proračuna za iduću godinu, objasniti okolnosti cijele ove godine i objasniti troškove COVID krize kao i mjera za očuvanje radnih mjesta. Održana je i generalna rasprava o drugim temama i današnjem sastanku Koordinacije za nacionalnu sigurnost.

Rekao je i kako je ministar Horvat izvijestio o potvrđivanju sporazuma Vlade i županija o fondu za obnovu nakon razornog potresa.

“Damir Vanđelić biti će na čelu fonda za obnovu”, rekao je Plenković i rekao kako mu je drago da je prihvatio ovu privremenu funkciju.

“Vlada ide sutra s prijedlogom, zatim ide natječaj i odabir ravnatelja”, kazao je.

Komentirao je i najavu Njemačke o djelomičnom lockdownu te za sutra najavio koordinaciju EU oko protuepidemijskih mjera.

“Nakon pogoršane epidemiološke situacije donijeli smo novi paket mjera sa ciljem da još jednom pokušamo smanjiti širenje epidemije. Naravno, da su upućene i zato da zdravstveni sustav izdrži ovaj pritisak. U brojnim državama su situacije gore nego u Hrvatskoj, mi zasad držimo stvar pod kontrolom. Morat ćemo voditi ovu balansiranu utakmicu i dalje dok se ne verificira jedno od istraživanja cjepiva. Dotad ćemo pooštravati mjere i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve smo imali”, kaže Plenković.

Rekao je da što se tiče praćenja kontakata da je važno da zaraženi građani budu transparentni u davanju informacija.

Komentirao je govor mržnje u Hrvatskoj rekao je kako je o tome bilo riječi na Koordinaciji sustava za nacionalnu sigurnost.

“Radikalizacija je rezultat jednog sustavnog govora mržnje gdje točno precizno možemo vratiti tko su ti koji taj govor mržnje potiču kroz koje medije i oni utječu na mlade ljude bez iskustva”, rekao je.

Rekao je da ga ministar Banožić nije izvještavao o sastanku s predsjednikom Milanovićem i rekao kako mu za te sastanke ne treba njegovo zeleno svjetlo.

“To su redovni sastanci i brifinzi”, rekao je.

Upitan ima li Hrvatska plan za pogoršanje epidemije, rekao je kako apelira na sugrađane da budu odgovorni.

“Koronavirus je zarazna bolest koja može ostaviti teške posljedice. Mi znamo koliko smo htjenja i volje uložili da sve funcionira u ovim uvjetima. Temeljna želja je da zdravstveni sustav funkcionira”, poručio je.

“Puno je tema za razgovor”

U središnjici HDZ-a u 16 sati je počela online sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je ministar financija Zdravko Marić govorio o prijedlogu rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlogu proračuna od 2021. do 2023.

“Puno je tema o kojima ćemo razgovarati, prvenstveno o rebalansu proračuna i financijskom planu za 2021.”, izjavio je uoči sjednice zamjenik predsjednika stranke i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Također, članovima vodstva HDZ-a predstavljen je Nacionalni plan oporavka i otpornosti te prijedlog Nacionalne razvojne strategije do 2030., a bilo je riječi i o nastavku unutarstranačkih izbora.

U Središnjici stranke uz predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića sjedili su samo njegov zamjenik i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar Zdravko Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak dok su ostali članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća online.

Uoči početka sjednice Medved je novinarima rekao i da je Koordinacija sustava domovinske sigurnosti uputila prema Vladi zaključak i predložila čitav niz mjera o kojima će se raspravljati na Vladi, a prvenstveno su usmjerene ka sprječavanju radikalizacije i govora mržnje u društvu.

Video dnevnik.hr

Ministar je čestitao i odlikovanim pripadnicima Prve gardijske brigade. “Čestitam svim mojim dragim Tigrovima. Zbog obveza koje sam imao nisam mogao nazočiti dodjeli odlikovanja”, dodao je i najavio dostojanstveno obilježavanje 30. obljetnice Tigrova 5. studenoga u zagrebačkoj vojarni Croatia.

T.H.


Podijeli