VIDEO Andrej Plenković: Hrvatska nabavlja 89. borbenih vozila Bradley za 145,3 milijuna dolara!

Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara...

Podijeli

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković. Pogledajte izjavu za medije:

Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina, objavio je Plenković o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS.

Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 196,4 milijuna dolara, a američka donacija će iznositi 51,1 milijuna dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 milijuna dolara.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopnih raketa.

Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kojem se razgovara još od 2017., ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguran posao za Đuru Đakovića koji bi mogao postati servisni centar šireg spektra.

Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pješačku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

H.H.


Podijeli