VIDEO Peti međunarodni planinarski pothvat Planinarskog društva Belveder iz Biograda na Moru „Hajdemo do Vrane“

Selo Vrana, povist ti je znana, još iz doba viteza templara...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Selo Vrana, povist ti je znana,

još iz doba viteza templara.

O naš slavni Paližina bane,

nema tebi do grada Urane

Selo Vrana nekad grad se zvaše,

tvoje tvrđe i danas ostaše,

Turski han, Turci sagradiše,

beg Mašković iz Vrane nam biše

. Selo Vrana lipša si od grada,

sve doline pune vinograda. (stara pjesma o Vrani, nepoznati autor)

Stari grad Vrana iz 9. stoljeća i utvrda vitezova Templara, jedva je kojih 50-ak metara udaljenosti od Hana, za vrijeme Kandijskih ratova dobrano razoren mletačkim topovima. U sklopu starog grada Vrane je i benediktinski samostan svetog Grgura, u kojem se čuvala hrvatska kruna, sjedište je hrvatskog bana i priora vranskog Ivana Paližine. Za razliku od obnovljenog Hana kao najzapadnijeg svjetovnog objekta u Europi, ovaj dio odmah preko puta je zarastao u korov i draču i ostao zapostavljen nebrigom hrvatske vlasti i Europske unije…

Peti međunarodni planinarski pothvat Planinarskog društva Belveder iz Biograda na Moru „Hajdemo do Vrane“ zanimljiva je šetnja povijesnom Vranom.

Krenuo je u subotu, 6. travnja 2019. godine od 9 sati ujutro, kada su se pristigli sudionici okupljali u  Hanu Jusufa Maškovića, gdje se obavljao i postupak prijave. 

Vrana-Han Jusufa Maškovića

Nekoliko stotina prijavljenih sudionika, od kojih mnogi s djecom, prelazili su osrednje kondicijski zahtjevnom stazom koja je uključivala 3-4 sata hoda po kamenitom, krškom terenu izloženu suncu, bez šumskog pokrova.. Sam pohod započeo je u 11 sati. Dinamički plan u potpunosti je realiziran. Obuhvaćao je obilazak staroga grada Vrane (u 11:10 sati), izvora Pećina (u 11:30 sati), Gradine (u 12:15 sati) uključujući kraći odmor od 10 – 15 minuta, zatim penjanje na vidikovac Mali Bak (oko 13 sati) s malo dužim odmorom, u trajanju otprilike 30-40 minuta, spuštanje do izvora Vila i kraći odmor (u 14:15 sati), dolazak do Zamine (u 15 sati) i pola sata nakon toga uslijedio je završetak pohoda i transfer sudionika do polazne točke odnosno Hana.

Nakon toga uslijedio je nastavak druženja u Hanu i zabava do kasne ure.

G.Š.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 9 =