(VIDEO) ‘Peti dan’: Pogledajte kako je reagirala Lana Bobić na pitanje Marije Selak o Istanbulskoj konvenciji

Ne smijemo generalizirati...

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentatori Marija Selak, Aleksandar Musić, Lana Bobić i Petar Tomev Mitrikeski u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji Peti dan razgovarali su o nasilju te seksualnosti nekad i danas.

Lana Bobić: Porast nasilja

Lana Bobić istaknula je da se “teško oteti dojmu da nas je poplavio val nasilja, obiteljskog, huliganskog, vršnjačkog – od školskih klupa sve do Sabora.”

Bobić smatra da nasilje buja, što je rezultat institucionalnoga nasilja, jer institucije ne uspijevaju zaštiti žrtvu.

“Školski primjer je slučaj iz Zadra koje je počinio ‘Daruvarac’. Koji šeta na slobodi i može se približiti žrtvi.”

Selak je pitala Bobić zašto misli da je nedovoljna Istanbulska konvencija u zaštiti od nasilja, na što Bobić ističe da “ratifikacija ne znači previše ako nisu implementirani mehanizmi koje konvencija propisuje.”

Selak: Ne smijemo generalizirati

Filozofkinja Marija Selak istaknula je da smo te mehanizme usvojili i prije Istanbulske konvencije te osudila nasilje u Splitu, no ističe da ne treba pojedinačno nasilje generalizirati i pripisati svim Hrvatima nasilnost.

“Ne postoji opravdanje fizičkog nasilja, no ne treba generalizirati, osobito ako se radi o problemima navijačke subkulture,”

Kod primjera sa žigosanjem, podignuta je ‘optužba za zločin iz mržnje premda je kasnije dokazano da nije baš tako. Treba vidjeti okolnosti događaja da bi se moglo klasificirati.

O slučaju Daruvarca, Selak je istaknula da je ‘od počinitelja postao žrtva i počeo govoriti o svojim ljudskim pravima, jer postoje instiitucionalne rupe.’

Istaknula je rodno uvjetovano nasilje u zločinima među bliskim osobama.

“U puno većem broju stradavaju žene, a počinitelji su muškarci.”

Politolog Musić ističe da se “gubi granica između rulje i prava javnoga u našoj osjetljivosti na nasilje, jer društvene elite ne reagiraju pravovremeno.”

Mitrikeski: Ovakve stvari štete Hrvatskoj

Genetičar Mitrikeski se osvrnuo na incident u Splitu.

“Ovakvo nasilje čini medvjeđu uslugu Hrvatskoj. Te se ljude treba pravedno sankcionirati prema zakonu.”

“To nije domoljublje, jer nacionalizam i patriotizam nisu isto.”

Mitrikeski ističe da “Bruxelles čita lekciju Hrvatskoj, jer ovakve stvari štete Hrvatskoj. Moramo popuštati, tamo gdje moramo stiskati Beograd. Prije nego će ući u EU moramo stiskati Srbiju otvaranjem dosjea i nestalih, a sad ne možemo.”

Naglašava da “mediji iskrivljuju takve vijesti.“

Selak je utvrdila da „trebamo spriječiti daljnju produkciju nasilja.“

Gosti o ovoj temi zaključuju da trebamo graditi društvo nenasilja.

O seksualnosti nekad i danas

Mitrikeski naglašava da je„ljubav osjećaj i ne može biti usmjerena samo na sebe”, na što je Bobić dodala da je „internet promijenio gledište, jer je seks postao dostupniji i vidljiviji.“

Selak je zaključila da “virtualna stvarnost i servisi poput Tindera daju iluziju slobode s neograničenim izborima.”

D.K.

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

6 KOMENTARI

 1. Sve same gluposti kakva diskusija istambul nepotreban osudjijem huligane tako isto srbske igrace nosi majicu u srbiji u splitu provociras da su vas namlatili ja bi pozdravio kad nase mlate delije i stoje zalosno policija u hrvatskoj svi sute pa gdje zivimo i zasto smo toliko zrtava dali da nam cetnici i crveni pavijani pljuju po mrtvima i razrusenoj hrvatskoj

  • Josef Blatancic a kad pale Delije našu zastavu u javnosti nije se toliko bure diglo.. To nije poruka mržnje i nasilja.. A ovi zvezdaši su možda nečim izazvali sukob a svi osudjujemo torcidaše.. Ko voli da se netko pravi gazda u njegovom domu (kući)…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnaest − dva =