VIDEO – PENAVA:Što nam okvir poručuje?! Da je između žrtve i agresora znak jednakosti, da je znak jednakosti između branitelja i četnika, šahovnice i zvijezde petokrake ili četničke kokarde!

Primjer- bista Zadri Blagi na Trpinjskoj cesti ponosno stoji, ali jednako tako niti dva kilometra od nje stoje spomenici četnicima i četničkim vojvodama

Podijeli

Na pitanje novinara dnevnika.hr: 2013. godine kada su postavljene su dvojezične ploče bili su neredi, bojite li se sada nečeg sličnog?

IVAN PENAVA;

“Bojim. Moram reći da se bojim jako. Ne bih tu u prvi plan stavio srpsku nacionalnu manjinu niti bilo koga drugoga. Mislim da problem koji imamo u gradu Vukovaru nije zapravo uzrokovan kako je to u medijima često prezentirano odnosima nacionalne manjine, bilo koje, prema većinskom narodu.

Bojim se da se ispod površine zapravo kuha u većinskom narodu, jer odnos institucija, na kraju krajeva poštivanja Ustava, temeljnih akata ove države nije na razini na kojoj bi trebalo biti. Primjera radi, mi u Vukovaru smo prisiljeni živjeti u okolnostima – primjer -bista Zadri Blagi na Trpinjskoj cesti ponosno stoji, ali jednako tako niti dva kilometra od nje stoje spomenici četnicima i četničkim vojvodama. Što nam okvir poručuje?! Da je između žrtve i agresora znak jednakosti, da je znak jednakosti između branitelja i četnika, šahovnice i zvijezde petokrake ili četničke kokarde. Drugi primjer koji je možda još eklatantniji i još aktualniji – da je 30 ljudi odgovaralo, presuđeno i platilo kazne za razbijanje ploča prije nekoliko godina.

Tom prigodom je razbijena glava jednom maloljetnom hrvatskom branitelju, dragovoljcu koji je nažalost preminuo od posljedica razbijanja te njegove glave i za to nitko ni dan danas nitko nije odgovarao. Bojim se što nam se ista stvar ponavlja i nakon 28 godina. Možete misliti kakvu razinu frustracije to generira u Vukovaru i naravno da me strah i da sa zebnjom gledam što će se dogoditi ukoliko dođe do erupcije odnosno eksplozije tog nezadovoljstva,”rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava za dnevnik.hr

T.H.


Podijeli