Podijeli

Na pitanje novinara dnevnika.hr: 2013. godine kada su postavljene su dvojezične ploče bili su neredi, bojite li se sada nečeg sličnog?

IVAN PENAVA;

“Bojim. Moram reći da se bojim jako. Ne bih tu u prvi plan stavio srpsku nacionalnu manjinu niti bilo koga drugoga. Mislim da problem koji imamo u gradu Vukovaru nije zapravo uzrokovan kako je to u medijima često prezentirano odnosima nacionalne manjine, bilo koje, prema većinskom narodu.

Bojim se da se ispod površine zapravo kuha u većinskom narodu, jer odnos institucija, na kraju krajeva poštivanja Ustava, temeljnih akata ove države nije na razini na kojoj bi trebalo biti. Primjera radi, mi u Vukovaru smo prisiljeni živjeti u okolnostima – primjer -bista Zadri Blagi na Trpinjskoj cesti ponosno stoji, ali jednako tako niti dva kilometra od nje stoje spomenici četnicima i četničkim vojvodama. Što nam okvir poručuje?! Da je između žrtve i agresora znak jednakosti, da je znak jednakosti između branitelja i četnika, šahovnice i zvijezde petokrake ili četničke kokarde. Drugi primjer koji je možda još eklatantniji i još aktualniji – da je 30 ljudi odgovaralo, presuđeno i platilo kazne za razbijanje ploča prije nekoliko godina.

Tom prigodom je razbijena glava jednom maloljetnom hrvatskom branitelju, dragovoljcu koji je nažalost preminuo od posljedica razbijanja te njegove glave i za to nitko ni dan danas nitko nije odgovarao. Bojim se što nam se ista stvar ponavlja i nakon 28 godina. Možete misliti kakvu razinu frustracije to generira u Vukovaru i naravno da me strah i da sa zebnjom gledam što će se dogoditi ukoliko dođe do erupcije odnosno eksplozije tog nezadovoljstva,”rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava za dnevnik.hr

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 2 =