VIDEO-OPSADNO STANJE NA ULICAMA METROPOLE…Dvojica preminula od uboda noževima, huligani brutalno pretukli ženu i hvalili se videom na internetu…

Uspjelo se nekako nakon 10-ak minuta nastaviti, ali bačena je iskra i više nije bilo povratka. Izbila je masovna tučnjava izvan stadiona, u kojoj su navijači koristili Molotovljeve koktele, a policija suzavce...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Derbi vječnih neprijatelja. Majka svih bitaka. To su samo neki od naziva, po nekima, najluđeg nogometnog derbija na svijetu. Onog između Panathinaikosa i Olympiakosa…

I dok se Panathinaikos može pohvaliti najvećom pobjedom u derbijima (8:2 su razbili Oly davne 1930.), Olympiakos ima daleko više skalpova mrskog rivala – 81 u odnosu na svega 50 PAO-ovih trijumfa.

Panathinaikos je i stariji, osnovan je 1908. godine u samom centru Atene, a i to je jedan od temelja na kojima je nastalo rivalstvo. Oduvijek je smatran predstavnikom više klase atenskog društva. Olympiakos je osnovan 1925. u Pireju, lučkom gradiću koji je u biti pregrađe Atene. I od početka je privlačio radničku klasu. Pa čak su i one najranije pobjede nad PAO-om i titule Olympiakosa od strane njegovih navijača smatrane trijumfima radnika nad bogatašima koji su u pravilu podržavali Panathinaikos.

Getty

Getty

Oly je zapravo privlačio navijače iz cijele Grčke, sve one koji su se smatrali žrtvama društvene i političke nepravde. No, tako je bilo u počecima. Sad su te razlike bogati/siromašni nestale. Ali ne i rivalstvo. S godinama je raslo, a nažalost, procvatom huliganizma i u slučaju Panathinaikosa i Olympiakosa, odnijelo je i neke ljudske žrtve.

Jedan smrtni slučaj posebno je odjeknuo. Mihalis Filopulos, 22-godišnji Panathinaikosov navijač, poginuo je 29. ožujka 2007. godine u dogovorenom obračunu huliganskih frakcija. Izboden je na smrt uoči utakmice ženskih odbojkaških ekipa (!?) Olyja i PAO-a. Pet je osoba još ozlijeđeno u sukobu više od 300 huligana.

“Policija je trebala poduzeti mjere opreza, bilo je najavljeno da će biti problema…”, poručio je tada šef Grčkog odbojkaškog saveza Beligratis, a ministar Liapis je bio još oštriji.

 “Jednom riječju – nesposobnost! Ovo je vječni problem naše zemlje, imamo zakone koje ne možemo nametnuti da se provode.”

Taj je tragični događaj digao na noge cijelu grčku javnost i bio okidač za veliku policijsku istragu organizirane navijačke scene u toj zemlji. A sva su sportska zbivanja u Grčkoj bila ‘zamrznuta’ na dva tjedna.

Naravno, to nije zaustavilo huligane niti spriječilo buduće sukobe. Prvi sljedeći niti godinu dana kasnije od pogibije Panathinaikosovog navijača. Nakon derbija, trojica pristaša zelenih napali su dva Olyjeva navijača. I izbola ih noževima. Hitno su prebačeni u bolnicu, ali 24-godišnjaku Theophilosu Stavrakisu nije bilo spasa. Uboden je u srce i preminuo je. Drugi, 26-godišnji Costas Bakandritsas, preživio je nakon operacije.

Nitko nije osuđen ni za jednu od ove dvije smrti…

Getty

Getty

Najsvježiji užasan događaj dolazi iz ožujka ove godine. Na zastrašujućem videu vidi se kako skupina muškaraca mlati jednu ženu. Bacaju je na pod, trojica još drže ruke, a dvojica je udaraju.

Nakon toga jedan od napadača zabija joj nož u nogu i nakon toga joj kradu novčanik i bježe. Svi su mislili da je riječ o pljačci, ali se ubrzo doznalo da su to Olympiakosovi huligani pretukli navijačicu Panathinaikosa!

Štoviše, bolesni umovi su snimali cijeli taj događaj i postavili snimku na Internet kako bi se pohvalili što su napravili. Shvativši da to ipak nije baš pametna ideja, ubrzo su je maknuli, ali bilo je kasno. Izbio je pravi rat između dviju navijačkih skupina i došlo je do niza napada jednih na druge.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

A kako i neće kad je prvo došlo do sukoba navijača i policije pred stadionom uoči utakmice, nakon toga su huligani raketom pogodili igrača Olyja dok se zagrijavao. Oly je nakon toga odbio igrati i utakmica je nakon jednosatnih pregovora – otkazana.
Čelni ljudi klubova sjeli su za stol da se pokušaju dogovoriti i smiriti tenzije, kad ono… Na sastanku su se potukli predstavnici Panathinaikosa i Olympiakosa!

Getty

Getty

‘Veselo’ je bilo i u ožujku ove godine, u zadnjoj međusobnoj utakmici. Igralo se samo četiri minute! Panathinaikosovi navijači, njih 30, odmah na početku utakmice upali su u teren i napali Olympiakosovu klupu prije nego što je policija uspjela intervenirati. Prema tvrdnjama iz Olyjeva stožera, najmanje jedan huligan nosio je nož.

Uspjelo se nekako nakon 10-ak minuta nastaviti, ali bačena je iskra i više nije bilo povratka. Izbila je masovna tučnjava izvan stadiona, u kojoj su navijači koristili Molotovljeve koktele, a policija suzavce.

I unutar stadiona je policija upotrijebila suzavac ne bi li obuzdala navijače Panathinaikosa koji su bjesomučno palili suparničke transparente. Kako se zbog suzavca nije moglo normalno disati unutar stadiona, sudac je svirao kraj u 70. minuti,donosi100posto.hr

Prikaži sliku na Twitteru
D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 1 =