VIDEO Operacija „Cincar“: Operacija oslobađanja Kupresa krenula je 1. studenog 1994.

Slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać i stvaranje pogodnog strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i Bosne pod nadzorom pobunjenih Srba...

foto-facebook-1. Gardijska brigada HVO-a "ANTE BRUNO BUŠIĆ"
Podijeli

foto-facebook-1. Gardijska brigada HVO-a “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

Operacija „Cincar“: Operacija oslobađanja Kupresa počela krenula je 1. studenog 1994.

Prvi dan „Bušići“ su ovladali Ravanjskim vratima, selima Gornji i Donji Mušići, Gornjim Ravnim i dijelom Zanaglinske šume.

Drugi dan su zauzeli cijelu Zanaglinsku šumu i sela Marići i Šešumi.

Treći dan „Bušići“ su ovladali selom Rilići nakon čega su ušli u Kupres. U ovom pohodu između ostaloga su uništili tri neprijateljska tenka.

Sad nakon 28. godina lijepo bi bilo da se sastanemo 3.11.2022. i pokazati da još ima onih pravih starih “BUŠIĆA”, prisjetili su se sudionici1. Gardijske brigade HVO-a “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

-3.studenog 1994. godine uspješno je okončana prva zajednička operacija HVO-a i Armije BiH – operacija “Cincar”

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine.

Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Oslobođenje Kupresa i Kupreškog polja, stvaranje operativne osnovice za daljnje navalne operacije HV-a i HVO-a, otvaranje prometnice Bugojno – Livno i otklanjanje opasnosti od napada na Šuicu.

Slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać i stvaranje pogodnog strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i Bosne pod nadzorom pobunjenih Srba.

Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

Velik je uspjeh operacije bio i uspješna koordinacija Armije BiH i HVO-a, na koju je muslimansko vodstvo R BiH pristalo tek pod pritiskom SAD-a.

Pokazalo se da bi daljnja suradnja tih dviju vojski pridonijela promijeni strateške situacije u ratu u BiH, uz omogućeno združeno djelovanje HV-a i HVO-a na području BiH, koje je u operacijama koje su slijedile ostvarilo vojno-strateški preokret na terenu.

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO: VELIKA ISPOVIJEST DR. TONIJA KOLAKA Čekali smo noć s kacigama na glavama i pancirkama. Odjekuju eksplozije, rafali. U jednom trenutku letim zrakom i padam, a onda……


Podijeli