VIDEO Okrugli stol o stožernom generalu Zvonimiru Červenku povodom Dana Glavnog stožera…

Na okruglom stolu će se govoriti o ulozi i djelu stožernog generala Zvonimira Červenka...

Podijeli

Na Hrvatskom vojnom učilištu održat će se okrugli stol o stožernom generalu Zvonimiru Červenku povodom 28. obljetnice GS Hrvatske vojske..

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ održat će se u petak, 27. rujna 2019. okrugli stol o stožernom generalu Zvonimiru Červenku povodom obilježavanja 28. obljetnice Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Na okruglom stolu će se govoriti o ulozi i djelu stožernog generala Zvonimira Červenka.

General Červenko organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Na dužnosti načelnika GS OS RH bio je od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Za njegovog zapovijedanja izvedena je i vojno redarstvena operacija Oluja.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje navedenog događaja da dođu u petak, 27. rujna 2019. na HVU, Ilica 256b u Zagrebu, najkasnije do 9,00 sati te da svoj dolazak obavezno najave na e-mail: infor@morh.hr do četvrtka, 26. rujna 2019. do 19.00 sati. Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, snimatelj, fotograf), broj osobne ili novinarske iskaznice i kontakt broj.

Ulaz za pješake je iz Ilice 256 b, a ulaz za vozila je iz ulice Črnomerec bb. Parking za novinare osiguran je u vojarni, priopćio je MORH.


Stožerni general Zvonimir Červenko

Početkom rata predsjednik Franjo Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. U siječnju 1992. Červenko postaje zapovjednik Domobranstva, odnosno zamjenik načelnika Glavnog stožera za Domobranstvo.

Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Bobetka. Na dužnosti načelnika GS OS RH bio je od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Za njegovog zapovijedanja izvedena je i najuspješnija Operacija Oluja. Predsjednik Franjo Tuđman ga je umirovio u studenom 1996.

Bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, a od 2000. i član Komisije za pomilovanja.

Uz najviše počasti pokopan je u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom Mirogoju.

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedanaest + 15 =