Podijeli

Skandirajući “ne damo kino” oko dvije tisuće građana prosvjedovalo je u subotu navečer zbog najave zatvaranja Kina Europe, nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1.lipnja…

Prosvjed, koji je okupio mnoga poznata lica iz kulturnog i javnog života te brojne građane, održan je ispred tog kina u Varšavskoj ulici.

Direktor Zagreb Film Festivala (ZFF) Boris T. Matićrekao je da su u petak, nakon što su primili pismo iz Grada Zagreba, “u stanju šoka i iznenađenja” naprasno odlučili zatvoriti kino jer ih, kako je rekao, već pet godina nitko ne sluša.

“Prije 10 godina smo ušli u Kino Europa koje je bilo “gotovo rupa”. Prema ugovoru smo trebali uložiti dva milijuna kuna, a uložili smo gotovo pet milijuna. Kino godišnje posjeti više od 100 tisuća gledatelja, a opslužuje ga 45 ljudi od kojih je 20 stalno zaposlenih”, kazao je.

Istaknuvši kako im ugovor istječe 1. lipnja, Matić je rekao da su prije pola godine Gradu poslali zahtjev za produljenjem ugovora, ali im nitko ništa nije odgovorio. Samo su jučer dobili dopis da moraju izaći iz kina pod krinkom renovacije.  Podsjetio je i da su prije pet godina Gradu Zagrebu predlagali tri različita modela kako da zajednički renoviraju veliku dvoranu, ali im se nitko nije javio. “Ovo je čista krinka da nas se izbaci iz kina”, ustvrdio je.

Najavio je da će se u utorak u 17,30 sati u dvorani Kina Europa obratiti javnosti i opširnije objasniti što su sve napravili, pokazati sve dokumente te financijske osnove. Također, od srijede će ponovno nastaviti prikazivati filmove.

prosvjedi-ne damo kino

Matić je kazao i da će malo izmijeniti svoj program jer još ne znaju što će biti s Subversive festivalom i drugim događanjima koja su se održavala u kinu. Zahvalio je građanima na podršci, te najavio da će ih i dalje obavještavati putem video poruka. “Do 1. lipnja, dok nas ne otjeraju, mi ćemo biti tu ispred kina i zajedno s vama probati ga očuvati. Ako ga izgubimo, izgubit ćemo ga dostojanstveno”, kazao je Matić uz skandiranje okupljenih “ne damo kino”.

H.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − devet =