VIDEO Žestok govor na grobu poginulih suboraca!…”Zašto šuti Bozanićeva struktura”? “Dokle ćemo mi šutjeti? Za što je umirao moj suborac? Znate li u kakvim je mukama umirao? “

Ni ni svoju braću i sestre nismo dostojno sahranili , a vi ste nas 33 puta zatajili" !?Tko danas brani ono za što su ovi dečki dali živote?...

Podijeli

Foto screenshot-‘Neću stati! Neću stati bez borbe protiv gadova!’

Kutinska 56. samostalna bojna brojala je oko tisuću odvažnih pripadnika koji su u Domovinskom ratu donijeli ogroman doprinos, a o kojoj se premalo zna.

Osim što su je obilježila brojna vojna postignuća, Bojna HV Kutina je prva postrojba koja je u Domovinskom ratu izvela napadnu akciju i prva oslobodila okupirano naselje, Bujavicu u listopadu 1991. godine.

Na žalost, njihov je ratni put obilježen i tragičnom pogibijom šestorice pripadnika u zapadnoslavonskom selu Korita. Naime, 23. studenog 1991. godine u borbi protiv agresora za oslobođenje ovoga sela, živote su dali Srećko Demeter, Krunoslav Rošin, Siniša Coha, Željko Kosović i Ivan Križak te Josip Konečni, pripadnik 65. bojne HV Ivanić Grad. Njihova tijela razmijenjena su u Slavonskom Brodu nakon 42 dana od ovog tragičnog dana.

Govor koji nikog nije ostavio ravnodušnim

Obljetnica ovoga događaja na kojoj su se okupili članovi obitelji žrtava, suborci te predstavnici gradova Kutine, Popovače i Lipika, bila je obilježena pljuskom ali ponajviše impozantnim i srčanim govorom sudionika ove akcije, Gordana Šebelja.

Prisjećajući se žrtve svojih suboraca, Šebelj se dotakao aktualne situacije u državi i nepravdi prema ljudima koji su branili Hrvatsku:

“Dokle ćemo mi šutjeti? Dali su živote za ovakvu Hrvatsku kakvu sada gledamo? Tko danas brani ono za što su ovi dečki dali živote? Ova sramota koja se danas događa… Ovo nitko ne obilježava, a trebale su doći tisuće ljudi. Za što je umirao moj suborac? Znate li u kakvim je mukama umirao? “

Sasuo je i Vladi RH sve u lice

Šebelj se posebno ogorčeno osvrnuo na hrvatsku vlast koja rasprodaje “ono za što je prolivena krv”:

“Uzimaju nam komad po komad svega. Kako su mogli rasprodati Hrvatsku koja je zalivena krvlju? Tko smije kupovati našu zemlju? Moramo izaći svi van i reći ovima NE! Ne možete to raditi i idete svi van! Reći im da vlast po ustavu pripada narodu. A što narod radi? Daje ovim gadovima da se igraju!

Gdje je nestao Bozanićev “grijeh struktura u propovijedima?

Hrabra i proročka detekcija zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je javno upozorio na duboka zastranjenja kretanja u hrvatskom društvu, spominjući u svojoj božićnoj poruci 1997. g. ‘grijeh struktura’, a u propovijedi božićne mise 2007. g. ‘tamu društvenih zabluda’, realizaciju tada rečenoga i prijetnju urušavanjem doživljava 2017. g. u (pred)uskrsnim danima. Dakle, točno u godini trećeg desetljetnog skoka. Kardinal Bozanić 1997. g. ‘proziva’ stanje u Hrvatskoj sintagmom ‘grijeh struktura’, kakvu se, smatrajući je radikalnom, nije usudio izreći nijedan drugi politički i društveni čimbenik. Grijeh ne može svatko priznati. To se čini u stanju poniznosti, željan poboljšanja, istine i zadovoljenja pravde, odgovornog ponašanja prema sebi i okruženju. Grijeh ima i socijalnu dimenziju, dotiče i ranjava i drugoga. Svjedočimo otkrivanju velikog kolopleta grijeha poduzetnika i raznih elita, koji su, strukturalno, do državne intervencije, u tek stasaloj hrvatskoj zemlji ugrozili gospodarsku mrežu…No danas 2022 godine kardinal Bozanić više nije britak u svojim propovijedima. Zašto?

-Veliki razgovor: Dr. Matko Marušić otvorio dušu za Braniteljski portal…BRANITELJI SU I DANAS NAJVEĆA SNAGA HRVATSKOGA DRUŠTVA!…

Zadnjih godina Bozanić u propovijedima o hrvatskim braniteljima ne proziva “grijeh struktura” koji se prema hrvatskim braniteljima odnose na način koji je ignorantan i začuđujuće formalan prema onima koji su svojom krvlju stvorili nezavisnu, demokratsku i europsku državu u kojoj je on Kardinal. Ne proziva Bozanić današnji grijeh političkih struktura u Hrvatskoj ni kada su u pitanju preko 1800 ljudi nestalih u obrambenom Domovinskom ratu u vihoru i paklu srpske agresije na Hrvatsku. Nema spominjanja ubijene djece od strane srpskog agresora, nema spominjanja likvidacija hrvatskih branitelja i civila na masovnim grobnicama- Ovčari, Baćinu, Voćinu, Škabrnji i diljem Hrvatske koju su srpski agresori brutalnom agresijom napali i razorili ubijajući nevinu djecu, civile, likvidirajući i koljući hrvatske branitelje, silujuću žene i muškarce u srpskim koncentracijskim logorima. Nema pravog detektiranja stvarnog krivca za svu užasavajuću pogibelj u Hrvatskoj devedesetih iako HBK i kardinal Bozanić jako dobro znaju da je to srpski agresor.

Najlakše se prikloniti vladajućima

Sadašnji se vrh Katoličke crkve priklonio vladajućoj političkoj eliti, umjesto da dijeli sudbinu hrvatskog vjerničkog puka koji je svakim danom sve siromašniji i jedva preživljava. Nije potrebno iznositi razloge, oni su kao i obično materijalne prirode.

“Sagnuli su ramenima u HBK kod nametanja rodne ideologije javljajući se stidljivo tek šturim priopćenjem”

Istanbulska konvencija 2018.godine.

Nakon posjete premijera Plenkovića kardinalu Bozaniću oštrica Katoličke crkve protiv IK se otupila. Nije bilo propovjedi protiv, svećenici se nisu otvoreno izjašnjavali, a Biskupska konferencija izdala je mlako priopćenje koje nikoga nije obvezivalo. Dati svoj glas ZA ratifikaciju Konvencije značilo bi, između ostaloga, otvoriti vrata nečemu što je u suprotnosti s ljudskom stvorenošću, s naravnim zakonom. Katolička crkva se kao autoritet trebala žestoko suprotstaviti izglasavanju IK, jer u Hrvatskoj živi 86,28 % Katolika. Sa Zakonima u koje je nakon izglasavanja Istanbulske konvencije ugrađena rodna ideologija, predsjednik HDZ-a i premijer Plenković direktno se suprostavio hrvatskom narodu kojemu je ideološki neprihvatljiva, protivna njegovom katoličkom identitetu!

-Prof. emeritus Matko Marušić: ANDREJ PLENKOVIĆ LAŽE ČLANOVIMA HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE I CIJELOM HRVATSKOM NARODU O ISTAMBULSKOJ KONVENCIJI…

Hrvatski biskupi slijedeći neostvarljivi ekumenski san sa SPC-om, prepustili su bl. Alojzija Stepinca u kandže Srpske pravoslavne crkve da se sa njim izruguje, da ga ponižava i optužuje, a skupa s njim i hrvatski narod koji ga štuje. Bl. Kardinal Alojzije Stepinac je svijetla moralna vertikala u mračnoj srpskoj politici krivotvorina i laži. I umjesto da se bore na sve moguće načine, hrvatski biskupi ga prepuštaju toj mračnoj politici SPC-a!?

Deset godina prije kardinal Bozanić je ovako govorio, ali takvih propovijedi danas 2022 nema više! Zašto?

Deset godina nakon ‘grijeha struktura’, kardinal spominje ‘tamu društvenih zabluda’. U božićnoj propovijedi 2007. g. upozorava na tri vrste tmina. Prva razina su „tmine naših osobnih grijeha uzrokovane zločinima koji zatamnjuju i nagrđuju čovječanstvo: nasilja, otmice, krađe, pronevjere, nepoštenje, nevjere“. „Na drugom su mjestu tame koje možemo nazvati društvenim zabludama, različitim neredima koji kvare i razaraju društvo, čineći ga nezdravim i bolesnim: nezaposlenost, gospodarske krize, prošireni oblici korupcije, političke krize u kojima se gubi smisao zajedničkog života i zalaganja, nesuglasice, sukobi, ratovi. Sve to vodi u razdvajanje i razaranje društvenog tkiva koje nije izazvano ovom ili onom zločinačkom radnjom već postaje znakom opće bolesnog stanja nekog društva, znakom teške bolesti koja napada i uništava tijelo naroda i društva. Te strašne pojave nazivamo tminama jer su plod pogrešnih usmjerenja, nerazumnog ponašanja, nejasnoća, pogrešnog shvaćanja društvenih i civilnih procesa, nepoznavanja uvjeta razvoja određene zajednice. To su grijesi volje i zajedničkog stava, posljedice kolektivnih zabluda u procjenjivanju i proširene moralne i duhovne lijenosti“ maestralno poentira tad prije više godina, kardinal Bozanić i nastavlja: „Ipak, od tih društvenih grijeha gore su tame koje nastaju kao posljedice određenog mentaliteta koji, jer je izgubio smisao za najuzvišenije vrijednosti, u sebi više ne pronalazi snagu da se uzdigne i suprotstavi te skine maske, kako bi nadvladao te društvene zablude. Riječ je o tami vezanoj uz konačne sudove o životu i smrti, o smislu ljudskog života, o razlozima postojanja muškaraca i žena na zemlji – ukratko, o gubitku nade u vječni život, najcrnjoj i neprobojnijoj tami za koju Ivan piše: svijetlo u tami svijetli, i tama ga nije prihvatila. Tama ga nije prihvatila jer su izgubljena osnovna načela prihvaćanja: zdravo poimanje Boga i čovjeka, svijest da smo stvorenja, svijest o vlastitoj grešnosti i potrebi spasenja“.

-Otvoreno pismo hrvatskim biskupima putem Hrvatske biskupske konferencije o odnosu Katoličke crkve prema hrvatskom narodu…

Govorio je i o korupciji , ali danas tih riječi i osuda tame koja se nadvila nad Hrvatskom više nema. Zašto?

O korupciji kao ‘velikom grijehu protiv slabih i nemoćnih’ govori u božićnoj poslanici 2004. g. „Pošast koja se zabrinjavajuće širi našom domovinom je korupcija. Rastače i truje različita područja javnog i privatnog života. Narušava temeljne vrijednosti međuljudskih odnosa, povjerenje, poštenje, pravednost i ravnopravnost te bitno ugrožava sigurnost građana. U društvima i sustavima opterećenim korupcijom gazi se ljudsko dostojanstvo onoga koji potkupljuje i onoga koji je potkupljen, a ponajviše onih koji u sjeni tih prljavih poslova ostaju zakinuti za svoja pripadajuća prava“ upozorio je tada Bozanić. Apelirao je da se „za novac, privilegije i promaknuća prodaju poštenje, dobar glas i mirna savjest. U takvom ozračju jedino mjerilo međuljudskih odnosa postaju novac, društvena moć, nezakonito stečeni status“. Izrazio je tad Josip Bozanić i zabrinutost da u zemlji u kojoj većinu čine katolici, ima toliko korupcije, kršenja prava i zakona…Danas 2022 godine više nema ovakvih britkih govora ni propovijedi. Zašto?

Pozvao je da se u liječenju te teške bolesti društva kršćani ne daju uvući u mrežu tog zla, bez obzira na mišljenje da tako svi rade i da je nemoguće na drugi način ostvariti prava. Upozorio je na individualizam “koji nije samo znak uskogrudnog egoizma, nego i nesigurnosti suvremenog čovjeka. Neodgovornost uzima sve više maha, a svatko misli da za učinjeno treba odgovarati samo sebi samome“, govorio je kardinal Bozanić prije više godina. No danas 2022 godine takvih propovijedi i poruka Bozanića više nema. Zašto?

VEZANE VIJESTI

FOTO Održan redoviti polugodišnji sastanak Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Vlade RH


Podijeli