FOTO-VIDEO Obilježena 29. obljetnica krvave srpske okupacije Laslova !

23. studenoga odlučeno je – 257 branitelja i civila, među kojima i 27 ranjenika, krenulo je u proboj prema Ivanovcu...

Podijeli

Obrana Laslova trajala je čak 152 dana i bila je prva linija južne obrane Osijeka, udaljenog samo 19 kilometara. Nakon 18. studenoga i pada Vukovara te 20. studenoga i pada Ernestinova, mjesto je četiri dana bilo u potpunom okruženju. Kako prepričavaju svjedoci, četnici su svako jutro u šest iz Palače puštali ‘Marš na Drinu’, a zapovjednike su pozivali na predaju uz obećanje da će s vojnicima postupati prema Ženevskoj konvenciji…

23. studenoga odlučeno je – 257 branitelja i civila, među kojima i 27 ranjenika, krenulo je u proboj prema Ivanovcu.

Laslovo je puna 152 dana bilo prva crta južne obrane grada Osijeka.

Odluku o napuštanju sela u kojem je do rata živjelo 1370 stanovnika, i proboju do slobodnog Ivanovca, donijelo je nakon četiri dana opsade zapovjedništvo obrane sela. Odluka je bila teška, no u samo nekoliko dana poginulo je desetak branitelja, ostali su bez hrane, streljiva i lijekova za brojne ranjenike. Proboj je započeo 23. studenog 1991. godine oko 16 i 30 sati. Noseći na rukama svoje ranjenike, pod okriljem mraka i magle, Laslovčani kroz polja kukuruza stižu do desetak kilometara udaljenog Ivanovca 24. studenog oko 5 sati ujutro, a u isto vrijeme u Laslovo ulaze srpske neprijateljske snage.

– Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja u središtu Laslova, u utorak je obilježena 29. obljetnica srpske okupacije toga mjesta, koje su u velikosrpskoj agresiji 152 dana branili Hrvati i Mađari

U selu su ostala tijela poginulih suboraca, ali i tri starice koje nisu htjele napustiti dom. U Laslovo je toga 24. studenog ušao Željko Ražnjatović – Arkan sa svojim četnicima. Starice su zaklane, a onda na novosadskoj televiziji, u snimci BBC-a kojemu je Arkan dopustio ulaz u selo, prikazane kao žrtve “ustaša”.

U spomen na 48 poginulih branitelja i mještana Laslova vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstva obitelji poginulih i nestalih branitelja, lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mađarske nacionalne manjine.

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako su branitelji mjesta, nakon srpske okupacije Ernestinova, ostali u potpunom okruženju te su, nakon nekoliko dana, odlučili krenuti u proboj prema Ivanovcu, pri čemu su spasili sve ranjenike.
Istaknuo je da je branitelje Laslova u obrani od agresora povezivalo iznimno veliko zajedništvo.

Foto Udruga Domoljuba

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin rekao je da  je Laslovo 152 dana držalo južnu crtu obrane Osijeka te kako je važno da mladi naraštaji znaju na koji je način izborena sloboda.

I nakon 29 godina još uvijek se traže nestali

Medved je rekao je kako se danas iskazuje počast hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pripadnicima mađarske nacionalne manjine koji su, zajedno s Hrvatima i drugim narodima koji su živjeli na tom području, tijekom velikosrpske agresije “branili Laslovo do posljednje mogućnosti”.

Poslušajte govor zapovjednika Laslova

Rekao je kako je najveća obveza i prioritet pronalazak 15 Laslovčana koji se još vode kao nestali te da je, nakon što je Vlada na “”odgovarajući način regulirala pravni okvir”” za hrvatske branitelje, prvi put donesen zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu, a sada slijedi donošenje pravnog okvira za civilne stradalnike Domovinskog rata kako bi se zaokružila pravna osnova djelovanja prema ratnim stradalnicima.


Laslovo-Foto A.K.Braniteljski portal
Laslovo-Foto A.K.Braniteljski portal
Laslovo-Foto A.K.Braniteljski portal
Laslovo-Foto A.K.Braniteljski portal
Laslovo-Foto A.K.Braniteljski portal

T.H. /M.M.Vezane vijesti;

OBLJETNICA PROBOJA IZ LASLOVA 152 dana obrane, četiri u okruženju, krenuli su kroz kukuruze, onda je u mjesto ušao srpski zločinac Arkan…


Podijeli