VIDEO Obilježena 29. godišnjica osnutka Zbornog područja HVO-a Vitez

Postrojbama ZP Vitez valjalo je braniti i obraniti oko 140 tisuća Hrvata podijeljenih u nekoliko enklava, od Lašvanske i Lepeničke sve do Žepačke...

Podijeli

Misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi Sv. Juraja u Vitezu predvodio fra Velimir Bavrka, viteški župnik te polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Viteza, ove godine skromno i u skladu s epidemiološkim mjerama, u Vitezu je danas, u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Srednjobosanske županije, obilježena 29. godišnjica osnutka Zbornog područja HVO-a Vitez…

Odluku o osnivanju regionalnog stožera HVO-a za područje središnje Bosne, područja današnjih Srednjobosanske i Zeničko- dobojske županije, 27. veljače 1992. godine u Busovači donijelo je tadašnje čelništvo hrvatskog naroda u BiH na čelu s Darijom Kordićem.

Postrojbama ZP Vitez valjalo je braniti i obraniti oko 140 tisuća Hrvata podijeljenih u nekoliko enklava, od Lašvanske i Lepeničke sve do Žepačke. „To što smo bili podijeljeni u više enklava značajno nam je otežavalo organiziranje obrane. Ipak, zapovjenici postrojbi Operativnih zona unutar ZP Vitez bili su u svakodnevnom kontaktu.

Ipak, sve smo mi te poteškoće nekako uspijevali prevazići, a naše ZP Vitez 1994. godine iznjedrilo je profesionalnu Gardijsku brigadu Jastrebovi “, podsjetio nas je general Ilija Nakić, zapovjednik ZP Vitez u vremenu od 1996. do 1998. godine.

U najtežim vremenima, ističe Nakić, ZP Vitez zapovjedao je general Tihomir Blaškić. Usprkos činjenici da je Armija BiH bila daleko brojnija te bolje naoružana, 30 tisuća pripadnika HVO-a organiziranih u postrojbe ZP Viteza uspijeva obraniti većinu hrvatskih prostora središnje Bosne te tako osigurati opstanak Hrvata na ovom području. Cijena opstanka plaćena je s 2 500 života hrvatskih branitelja, nekoliko tisuća ranjenih ali i brojnim optužnicama protiv časnika HVO-a te hrvatskih političkih čelnika.

„Naša je obveza prisjetiti se svih naših poginulih branitelja, odati im dužnu počast, ali prijestiti se i ratnog puta ZP Vitez. Ove godine program je zbog epidemije koronavirusa nešto skromniji, ali se ipak obilježila i ova godišnjica“, kaže Jozo Stojak Mungos, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB SBŽ.

Uz bivše pripadnike i zapovjednike postrojbi ZP Vitez, iz svih nekadašnjih enklava, prestavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, molitivom i polaganjem vijenaca, žrtvi poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika postrojbi ZP Vitez poklonili su se i brojni hrvatski politički dužnosnici s područja središnje Bosne na čelu s Radojom Vidovićem, zastupnikom u saboru RH i Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH.

Pridružio im se i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. „Tu sam kako bi zajedno s predstavnicima Udruga Domovinskog rata i hrvatskim dužnosnicima s ovog područja odao počast poginulim hrvatskim braniteljima te se prisjetio postrojbe koja je utemeljena na današnji dan, a čiji su pripadnici dali ogroman doprinos obrani ovih prostora i hrvatskog naroda na ovom području“, kazao je veleposlanik Sabolić.

OVAKO DANAS IZGLEDA VITEZ / VIDEO IZ ZRAKA /SNIMAK 2019 godine…

G.S.


Podijeli