VIDEO Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Hrvatsku…

- Ima jako puno nagađanja i komentara. Sve sam rekao za Politico - kazao je Plenković...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

– Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura. U procesu kontrole granice poštujemo nacionalnoo zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice – rekao je Plenković.

Kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i ponovila teme o kojima će razgovarati na radnom ručku koji slijedi.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s Angelom Merkel i Manfredom Weberom razgovarat će o bilateralnim temama, prije svega o provedbi akcijskog plana potpisanog na razini ministara vanjskih poslova, ali i o deset točaka suradnje Njemačke i Hrvatske.

– Planira se nastavak i proširenje suradnje s pojedinim njemačkim zemljama, radimo na dubljoj suradnji u pogledu investicija između Hrvatske i Njemačke, a razgovarat ćemo i o hrvatskom ulasku u Schengen i europodručje, kao i o stanju na jugoistoku Europe, pitanju sigurnosti i migracijama – najavio je Plenković, za kojeg je dolazak Angele Merkel potvrda dobrih odnosa između CDU i HDZ-a.

Naši izvori,napominju da europski pučani ozbiljno računaju na Andreja Plenkovića, ali i da je sad teško procjenjivati kad će i kako to završiti. Napominju kako konačnu odluku o svemu “nije donio ni Plenković”, piše 24.sata.

Plenković ima dugogodišnje iskustvo u EU i sjajno poznaje Uniju, a plus mu je i iskustvo u vođenju stranke i Vlade.

Je li Plenković favorit iz sjene za šefa EK?

– Vidjet ćemo što će biti, odgovorio je premijer Andrej Plenković na pitanje je li rezervni kandidat za predsjednika Europske komisije, kao što to piše Financial Times. Napomenuo je kako je njihova potpora Manfredu Weberukao kandidatu Europske pučke stranke za to mjesto vrlo snažna. Plenkovićevo ime kao mogućeg “igrača iz sjene” za mjesto predsjednika Europske komisije spominje se duže vrijeme.Predsjednik Vlade Plenković nije odgovorio vidi li se na tom mjestu, ali je novinarima poručio da uz Financial Times čitaju i Politico.

– Ima jako puno nagađanja i komentara. Sve sam rekao za Politico – kazao je Plenković.

Početkom mjeseca u intervjuu tom portalu poručio da premijer Hrvatske i da je to njegov posao. Nagađanja su ponovno pokrenuta u vrijeme dok u Zagreb stiže njemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat europskih pučana za predsjednika Europske komisije Manfred Weber.

– Merkel ne bi dolazila da ne postoji neki veći dogovor s Plenkovićem, jer ona vjerojatno na njega računa kao na neku od figura unutar EU – kažu dobro upućeni izbori. Podsjećaju da EU treba izabrati čelne ljude za čak tri važne institucije: predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća i Središnje banke. Pojedini dužnosnici Europe ne kriju strah da bi proces imenovanja mogao zaglibiti jer se očekuju podjele oko izbora među zemljama članicama, a da bi netko došao na jednu od tih funkcija, s odabirom se moraju svi složiti. Bit će to teška odluka jer će ova imenovanja definirati gospodarstvo i politiku idućih pet godina, piše 24.sata.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest + devetnaest =