(VIDEO) Njemačka danas obilježava 75. godina od bombardiranja Dresdena…nakon dvodnevnog bombardiranja u kojem su korištene fosforne bombe, pretvoren u grad mrtvih…

Dresden je nakon dvodnevnog bombardiranja, u kojem su korištene fosforne bombe, pretvoren u grad mrtvih...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Njemačka u četvrtak obilježava 75. godišnjicu bombardiranja Dresdena u kojem je u nešto više od dva dana od savezničkih bombi poginulo 25 tisuća građana. Sjećanje na ovu tragediju još uvijek dijeli njemačku javnost…

Njemačka danas obilježava 75. godišnjicu bombardiranja Dresdena, grada kojeg su savezničke snage krajem drugog svjetskog rata i u dva dana neprestanih napada sravnili sa zemljom. Tada je, prema službenim podacima, život izbubilo 25 tisuća ljudi…

Njemačka javnost i danas je podijeljena oko te brojke poginulih. Za razliku od službenih podataka, predstavnici Nacionaldemokratske stranka Njemačke (NPD) i Alternative za Njemačku (AfD) smatraju da je ta brojka vešestruko veća.

Tragedija Dresdena je prema izjavi predsjednika AfD-a Tino Chrupalla uzela oko 100 tisuća ljudskih života.

Nacističke vlasti su nakon bombardiranja Dresdena uvećale brojku poginulih na čak  200.000 ljudi.

Revizionističkih krugova drža kako je bombardiranje Dresdena pred kraj rata vojno bilo potpuno besmisleno. To su tvrdili i Sovjeti, koji su tragediju Dresdena koristili za stvaranje mržnje prema Zapadu. Na jednom natpisu i danas stoji sovjetska ploča na kojoj piše kako je  „bombaška anglo-američka banda“  razorila dvorac Zwinger i središte Dresdena.

Suprotno njima, zapadni vojni analitičari tvrde da je Dresden 1945. bio važno vojno čvorište te da je bio pun vojnika koji su se povlačili prema Berlinu.

Što god da je istina, činjenica je kako je Dresden nakon dvodnevnog bombardiranja, u kojem su korištene fosforne bombe, pretvoren u grad mrtvih.

Nakon toga saveznici su izmijeni pristup bombardiranju njemačkih gradova i nije se više ponovio Dresden, kao ni ranije bombardirani Hamburg ili Köln.

 

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =