VIDEO Nitko nam ne treba reći tko nam je ubio djecu. Mi to svi znamo.Imam osjećaj da me poginula Vedrana noću budi i šapće mi na uho: „Mama, ti moraš ići. Mama, ti to moraš reći.”

Koje god brdo za to treba pomaknuti, ja sam spremna. Nekažnjavanje onih koji su to učinili, odnosno, nečinjenje je također zločin. Za ove žrtve netko mora odgovarati. Institucije dosad nisu napravile ništa. Ako one ne rade ono što trebaju, onda idemo raditi sami...

Podijeli

MAJKE KOJE SU IZGUBILE SVOJU DJECU TRAŽE PRAVDU KOJE NEMA VEĆ 30 GODINA

Za vrijeme Domovinskog rata i srpske agresije na u Hrvatsku je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima među najpogođenijim gradovima u Hrvatskoj. Najviše ih je život izgubilo upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao…

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA! ‘Krmača’ mu je ubila troje djece, trudnu ženu i majku: ‘Sanjam kako se djeca igraju po stanu’…

Najkrvaviji dan u Slavonskom Brodu: Ostao bez cijele obitelji

Hrvatskom branitelju, Josipu Staniću, odnijela je sve najmilije – djecu Andrijanu (8), Dalibora (5) i Marinka (1) te majku Katu i trudnu suprugu Željku.

Kao pripadnik civilne zaštite, Josip je obilazio skloništa i pomagao u zbrinjavanju stradalnika:

“Tog sam dana nosio djeci ručak u podrum. Nakon što su pojeli, pitao sam kćer hoće li mi pomoći da zajedno odnesemo posuđe, ali nije htjela, pa sam sve pokupio i odnio sam. Krenuvši natrag, nasred ulice zatekla me je avionska grmljavina i počelo je…” prisjetio se nesretni Stanić za magazin Oluja, dodajući kako “sanja da se djeca igraju po stanu”.

Nakon tragedije neprestano ratovao

Nakon ove tragedije, Stanić više nije imao što za izgubiti.

Tri mjeseca je žalovao, a onda se iz Narodne zaštite prijavio u 157. brigadu Hrvatske vojske s kojom prolazi ratni put do mjeseca srpnja 1993. godine, nakon čega postaje pripadnik slavne 3. bojne 3. A gardijske brigade u kojoj ostaje do mjeseca ožujka 1994. godine. Grad Slavonski Brod dodijelio mu je Povelju počasnog građanina.

Slavonskobrodski roditelji još su jednom pozvali na najstrože kažnjavanje onih koji su njihovoj djeci prekinuli djetinjstvo i oduzeli pravo na život. Njihova svjedočanstva ni trideset godina kasnije nisu ništa manje potresna…

SLAVONSKI BROD – Obilježavanje tridesete obljetnice stradanja grada Slavonskog Brod pod nazivom „Sjetimo ih se s ponosom i tugom” na današnji je 3. svibnja ponovno otvorio stare rane i natjerao nas da se prisjetimo svega što su Brođani prošli tijekom ratnih godina.

Tuga lomi srce majki poginule djece već punih 30 godina

Foto: Ž.G./SBplus/Ivana Jurković

– Naši su osjećaji teško shvatljivi i teško razumljivi. Trideset je godina prošlo otkako naša Vedrana više nije s nama. Poginula je takoreći na kućnom pragu, ubila ju je granata 30. svibnja. Izašla je iz podruma uhvatiti zraka, više nije mogla biti u tom mraku. Poginula je u Naselju Slavonija II. Da mi ovo ne pruža utjehu, ne bih danas bila ovdje. Imam osjećaj da me ona noću budi i šapće mi na uho: „Mama, ti moraš ići. Mama, ti to moraš reći.”. Ni suprug niti sin to više ne mogu, ostala je samo mama koja može i mora govoriti, ispričati tu priču koja ne smije ostati zaboravljena. – kroz suze je kazala nesretna majka Ivana Jurković, donosi sbplus.hr.

To da je riječ o zločinima „za koje nitko nikad nije odgovarao” postala je već isprazna floskula. No, još ima onih koji od borbe ne odustaju.

Koje god brdo za to treba pomaknuti, ja sam spremna. Nekažnjavanje onih koji su to učinili, odnosno, nečinjenje je također zločin. Za ove žrtve netko mora odgovarati. Institucije dosad nisu napravile ništa. Ako one ne rade ono što trebaju, onda idemo raditi sami. Pozivam branitelje, ratne izvjestitelje koji imaju najviše podataka, koji su svemu svjedočili, neka nam pomognu u prikupljanju dokaza. Nitko nam ne treba reći tko nam je ubio djecu. Mi to svi znamo, samo to trebamo dokazati. Trebamo prikupiti podatke i sve dati u proceduru. – kazala je Julijana Rosandić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije.

Mada su prava (obitelji) civilnih žrtava Domovinskog rata, u srpnju 2021. godine, “napokon riješena novim Zakonom”, neke slavonskobrodske obitelji još čekaju ulazak ‘u proceduru’.

– Čekamo Rješenje. No, bit će. To je sada iza nas. Zakon je donesen i bitno da su nas se sjetili. A mi nikad ne smijemo zaboraviti nevine žrtve rata. Najviše su stradala naša djeca koja su izgubila djetinjstvo ili nisu uopće imala pravo na život. – kazala je Zdenka Mijatović, čiji je 12-godišnji sin poginuo na igralištu u slavonskobrodskom Naselju Plavo polje, dok je kćer teško ranjena.

U ime predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, žrtvama se danas poklonio general Niko Jurilj, dok je za premijera Andreja Plenkovića to učinio državni tajnik Špiro Janović. Saborski zastupnik Pero Ćosić na današnjem je obilježavanju bio kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića.

Župan brodsko-posavski, Danijel Marušić i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, ni ove godine nisu propustili priliku osobno se pokloniti nevinim žrtvama Slavonskog Broda.

– Danas je najtužniji dan. Ovakve žrtve, posebice stradavanja djece, doživio je malo koji grad. Institucije moraju pronaći i kazniti krivca, no pitanje je postoji li adekvatna kazna za ovakva zlodjela. Za to nema dovoljno teške kazne. – kazao je župan Marušić.

U najljepšem mjesecu u godini, Slavonski je Brod najteže stradao. Moramo se sjećati, ne smijemo zaboraviti. Oni koji inače rade progone, trebaju pokrenuti i ovaj najvažniji te na taj način barem malo olakšati roditeljima i obitelji poginule, nedužne djece.- kazao je gradonačelnik Duspara.

 


Podijeli