VIDEO Neredi u Podgorici: Prosvjednici htjeli upasti u Vladu, pjevali ‘Čavoglave’ i vikali ‘ovo nije Srbija’

Skandirali su „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“ i „Izdaja, izdaja“...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Skandirali su „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“ i „Izdaja, izdaja“…

Više stotina građana prosvjedovalo je u četvrtak ispred zgrade Vlade u Podgorici zbog najave izmjena Odluke o kretirijima za stjecanje crnogorskog državljanstva i izmjenama Zakona o registru prebivališta i boravišta, prenosie najveće crnogorske novine Vijesti.me.

Novim zakonom koji je predložila crnogorska Vlada pretežito srpske orijentacije omogućilo bi se brže stjecanje državljanstva jer se htjelo uvesti zakonsko pravilo da državljanstvo mogu dobiti svi koji neprekidno borave na teritoriju Crne Gore 10 i više godina. Vlada je uz to predložila i uvjet da građanin koji traži državljanstvo mora imati zakoniti boravak, a što u praksi podrazumijeva prebivalište u Crnoj Gori.

Istovremeno, crnogorska Vlada htjela je izmijeniti i Zakon o registrima prebivališta i boraviša, a izmjene bi podrazumijevale obveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu s namjerom da u njoj ostane živjeti, ali i za one građane za koje bi se provjerom utvrdilo da ne stanuju na prijavljenoj adresi.

Takvi prijedlozi izazvali su revolt kod dobrog dijela crnogorskog korpusa ali i današnjih prosvjednika koji smatraju da se time pokušava nasilno promijeniti demografska i biračka struktura stanovništva te da Vlada doslovno želi “posrbiti” desetke tisuća građana.

Prosvjednici su rušili zaštitne ograde i nasilu pokušali ući u samo predvorje Vlade, a policijske službenike gađali su jajima. Skandirali su „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“ i „Izdaja, izdaja“.

Prosvjed je organizirao Patriotsko-komitski savez (PKSCG), a službeno je počeo u 11 sati. Policija je putem razglasa u jednom trenutku prosvjednicima kazala kako je “prijedlog zakona povučen te da se mogu slobodno razići” na što su prosvjednici odgovorili da neće dozvoliti izdaju te da će ući fizički u zgradu Vlade ako ih vlasti prevare.

Zanimljiv je i podatak da su u jednom trenutku tijekom prosvjeda ljudi pjevali Thompsonovu pjesmu “Bojna Čavoglave”, a tu snimku možete pogledati na Vijesti.me.

Orile su se uvredljive poruke upućene predsjedniku crnogorske Skupštine Aleksi Bečiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ostalim politačrima iz ministarstva prosvjete.

Prosvjednike su podržali čelnici tamošnjeg SDP-a Ivan Vujović i Mirko Stanić kao i Jelena Perović iz Liberalne partije, prenosi Večernji.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × 3 =