Podijeli

Stanovnici Slavonskog Broda u svojeg prekosavskog susjeda odlaze u kupovinu i time značajno utječu na BDP tog kraja nekoć poznatog po mirnom suživotu svih triju entiteta. No danas su se stvari značajno promijenile i riječ ‘Bosanac’ za mnoge postaje poput psovke.

Bosanski Brod je pao 6. listopada 1992. i 8.000 Hrvata je nasilno protjerano iz svojih domova samo iz tog grada, a dan kasnije srušen je savski most kao simbol povezanosti dvaju gradova u bivšoj državi. Od tog trenutka Brod gubi pridjev ‘Bosanski’, a ponosni Bosanci preko noći pronalaze identitet koji im nerijetko ne priznaje ni ‘matica Srbija’. A kada krenu nogometna prvenstva – stvari poprimaju kataklizmičke nacionalističke razmjere. Prva ‘žrtva’ automobil je sa šahovnicom – vlasniku se vjerojatno unatoč upozorenjima nije dalo skidati koreografiju zbog pokojeg dnevnog rutinskog odlaska u Bosnu,donosi dnevno.hr.

Stanoviti Milan Stolić iz ‘Srpskog’ Broda tako je odlučio uzeti ‘pravdu u svoje ruke’ i sa slavonskobrodskog auta nasilno strgati hrvatsku navijačku šahovnicu s haube.

“Kao što rekoh, mi svoje ne damo, tuđe nam ne treba… Dobro, trebala mi ova krpa za brisanje podova…” Tim je riječima prokomentirao čin i zaslužio aplauz i brojne pozitivne komentare novih žitelja Bosanskog Broda koji su nakon pada Bosanske Posavine i etničkog čišćenja desetaka i stotina tisuća Hrvata nametnuli svoju supremaciju.

Od 1991. je mjesto s većinski hrvatskim stanovništvom prvo usvojilo ćirilicu, zatim i boje Mladićeve i Karađićeve Republike Srpske, da bi danas ostalo (barem na papiru) tek 19.78% hrvatskog puka.

“Dokle idu sa provokacijom sta im ovo treba u hrvatskoj “skidaju Srpske tablice” a ovaj ovako provocira to SRBINE nedaj da nas ponizavaju ruke ti se pozlatile” komentar je koji u potpunosti dočarava današnje stavove radikalnih lokalaca o dojučerašnjim prijateljima i susjedima, a pri tome ne misle na provokaciju prema BIH kao suverenoj zemlji, već isključivo kao ‘crvenu krpu’ separatistički nastrojenim bosanskim Srbima koji bi vjerojatno i danas potpisali pripajanje Republici Srbiji.

Neka institucije rade svoj posao.

A.K.


Podijeli

27 KOMENTARI

  1. Neka se srami ko je da je.Isti Vjekoslav Šešelj.A jesi fora.Pa samo maloumni se osvecuju predmetima.Dno dna.Ali no sikiriki.Ovo radi jad i bijeda,kao i inat koji nema veze sa zdravim mozgom.Ako te to pali poderi sve.A tvoja duša prazna kao i tvoj mozak.

  2. Ajmo biti realni ja sam Hrvat zivim u Zagrebu i recite mi sta bi se desilo da srbin iz Bosanskog broda dodje u Slavonski brod sa zastavom republike srbske bili to svi mirno promatrali nebi ni ja vjerujte mi a kao drugo nisu ga opce smjeli pustit preko granice sa zastavom druge drzave

    • Svaka čast, i ja kažem, ovo i jest bila provokacija. Realno: ja sam Hrvat iz okolice Sl. Broda i mislim da bi auto sa srpskom zastavom isto (Ak ne i gore) prošlo u Sl. Brodu.

  3. Nije ovo čedo. Snjima znaš na čemu si. Ovo je balija kojima horde izbjeglica stižu u pomoć. Zar neko misli da će policija reagirat. Malo sutra. Točno je, nije zastava al je obilježje jednog naroda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 3 =