(VIDEO) NAKON DUGIH 27 GODINA POČINJE SUĐENJE: ‘Gadafi’ naredio ubojstvo cijelog sela, za to je okupio najekstremnije vojnike SAO Krajine…

Ubili su ih 15. Bili su to svi mještani...

ZLOČIN IZ '91.-Foto: screenshot/istraga.tv
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Zapovijed da se ubiju svi mještani izdao je Stevo Borojević zvan Gadafi, a njegov zamjenik Milan Zec okupio je najekstremnije pripadnike s kojima je krenuo u Kostriće.

Nakon gotovo punih 27 godina od strašnog zločina u selu Kostrići na Banovini trebalo bi početi suđenje devetorici pripadnika Jedinice milicije za posebne namjene Kaline-Komogovina, tzv. “Šarenima”. U Kostrićima je 15. studenoga 1991. godine ubijeno 15 mještana, među kojima je bila i majka Vera Jurić s dvojicom sinova Tomislavom (2) i Darijem (5). Kako bi pokušali prikriti zločin gotovo sve kuće u selu su zapalili. Kostrići su nazvani “najtužnijim selom u Hrvatskoj”. Sve žrtve nisu ni do danas identificirane.

Godinama nije vođena istraga

Nakon što se godinama upozoravalo kako taj zločin nije procesuiran, protiv devetorice okrivljenih Županijski sud u Zagrebu ove je godine, prije ljetne stanke, potvrdio optužnicu. Uskoro bi trebao  biti zakazan i početak suđenja. Čini se da bi to moglo biti pred samu godišnjicu ovog zločina.

“Šarenima” je zapovijedao zloglasni Stevo Borojević zvan Gadafi kojeg je 1992. godine ubio pripadnik vlastite postrojbe. Tužiteljstvo tvrdi kako je upravo on izdao zapovijed da se ubije sve stanovništvo Kostrića. Borojevićev zamjenik, Milan Zec, koji također više nije živ, okupio je za taj zadatak najekstremnije pripadnike ove postrojbe pri vojsci paradržave SAO Krajine. Bili su to, kako stoji u optužnici, Stevo Džakula zvani Ikonar, Dubravko Arambašić, Nikola Bogdanović zvani Nina, Mile Milinović zvani Borovo Selo, Vlado Gavrilović zvani Gedžo, Veselin Božović zvani Arkan, te Dragan i Žikica Pendić.

Detalji mučne optužnice

S još sedmoricom pripadnika iste postrojbe koje je predvodio pokojni Gojko Milešvić zvani Četnik upali su tog 15. studenoga 1991. u Kostriće i počeli pucati po civilima. Ubili su ih 15. Bili su to svi mještani. Najstarija žrtva Petar Bašić imao je 93 godine. U selo u kojem su svega dvojica muškaraca bila srednje dobi upali su tada mladi i dobro istrenirani specijalci SAO Krajine.

Jedini koji je preživio pokolj bio je Verin suprug Zlatko Jurić. Taj dan nije bio u selu. Osim žene i dvojice sinova njemu su u Kostrićima ubijeni i majka te punac i punica. On je pak pao u ruke pripadnicima Jedinice milicije za posebne namjene kada je krenuo prijaviti zločin. Ni sam na kraju nije preživio.

Ubili ga kad je prijavio zločin

Prema optužnici, Jurića je nekoliko dana kasnije Zdravko Matijašević, devetookrivljeni u ovom procesu, zajedno s još dvojicom pripadnika iste postrojbe, odvezao do njegove kuće u Majuru. Tamo su ga tukli i razbijali stvari po kući inzistirajući da im pokaže gdje navodno skriva oružje. Iz svog doma Jurić je odvezen prema križanju Kostajnica-Panjani, te je pod neutvrđenim okolnostima ubijen.

Devetorici pripadnika “Šarenih” sudit će se zbog ubijanja civilnog stanovništva, odnosno ratnog zločina počinjenog u Kostrićima i Majuru. Nitko od okrivljenika nije dostupan hrvatskom pravosuđu, ali će protiv njih postupak biti vođen u odsutnosti.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + petnaest =