VIDEO Nakon bitke u selu Dragišići u zaleđu Vodica, 24. Veljače 1993. godine zarobljeno je deset hrvatskih branitelja. Do zatvora u Kninu stigla su samo šestorica…

Među zarobljenima bio je i Milan Alfirev iz Vodica...

Podijeli

Na današnji dan, 25. svibnja 1993. godine, na prijelaznoj točki UNPROFOR-a Šajnerica, u Gackom Polju nedaleko Otočca, odigrala se mučna razmjena zarobljenika iz kninskih zatvora…

Nakon bitke u selu Dragišići u zaleđu Vodica, 24. Veljače 1993. Godine zarobljeno je deset hrvatskih branitelja. Do zatvora u Kninu stigla su samo šestorica.

Oni su razmijenjeni 25. Svibnja 1993. Razmijenjena su i tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina i Borisa Kartela, dok se sudbina Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne zna. Za ovaj zločin niti nakon 27 godinu nitko nije odgovarao.

Među zarobljenima bio je i Milan Alfirev iz Vodica koji je 24. kolovoza 1995. godine posjetio mjesto u kojem je kao zatočenik proveo puna tri mjeseca. Zahvaljujući kroničaru Ivanu Kranjcu možete pogledati video zapis razmjene zarobljenika kod Otočca i posjetu Milana Alfireva zatvoru u Kninu.

Na mjesto razmjene s hrvatske strane dovedeno je 28 zarobljenih neprijateljskih vojnika, od kojih je pet, unatoč opetovanim upozorenjima od strane predstavnika Međunarodnog Crvenog križa da ih to ne oslobađa od odgovornosti pred hrvatskim zakonima, odbilo napustiti slobodan teritorij Republike Hrvatske. Autobus s oslobođenim zarobljenicima na središnjem gradskom trgu u Otočcu dočekalo je mnoštvo Otočana predvođenih gradonačelnikom Draženom Bobincem te obitelji, prijatelji i znanci.

T.H.


Podijeli