Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan rođen je Bruno Bušić, ikona hrvatskog domoljublja kojega je UDBA uspjela dugogodišnjim praćenjem i ometanjem njegovog emigracisjkog rada za Hrvatsku Domovinu ubiti. Bušić je davno prije shvatio da bivša jugoslavija ne može opstati i težio je tom da se okupe hrvatske intelektualne snage koje će se izboriti za nezavisnu državu Hrvatsku.

Nije navršio ni 40. godinu kad ga je 16. listopada 1978., u jednoj pariškoj veži, iz zasjede sustigao metak plaćenog ubojice, vjerojatno UDBE, zloglasne jugoslavenske policije koja je, premda je mijenjala nazive, zauvijek ostala poznata pod tim imenom. Međutim, Bruno je bio na nišanu još nekih obavještajnih službi čijim državama nezavisna Hrvatska nije bila po volji.

Veoma je rano, već u sedmom razredu, prvi put došao u sukob s režimom pa mu je zabranjeno školovanje u svim jugoslavenskim školama. Ipak je maturirao 1960. u Splitu, a zatim upisao Ekonomski fakultet i diplomirao već 1965. Zaposlio se u poduzeću Geoistraživanje, a sredinom 1965. dobio je posao asistenta u Institutu za historiju radničkog pokreta.

Ja, skoro prosjak, duh slobode širim,
Pa ma i nemo na svom grobu svijeću,
Ja neću, neću, neću da se smirim.
Ko svježi vjetar u sparinu pirim,
A kada umor svlada duše lijene,
Na otpor trubim ja, trubač sa Seine!

Jako je smetao tadašnjim komunističko udbaškim strukturama koje su ga kao i mnoge hrvatske domoljube i urednike hrvatskih listova u emigraciji likvidirali.Nakon likvidacije Bušića,  UDBA i komunisti su vrlo brzo htjeli uništiti i zatomiti djelo Bruna Bušića.

Iduće godine osuđen je na kaznu zatvora zbog stajališta suprotnih službenoj ideologiji. Bježi u Austriju, ali se vraća i ponovno radi u Institutu kod doktora Tuđmana. Odlaskom Tuđmana s mjesta direktora i Bušić mora napustiti Institut. To je vrijeme početka Hrvatskog proljeća i Bruno se 1969. zapošljava u novopokrenutom Hrvatskome književnom listu. Nakon što je list prestao izlaziti, Bušić odlazi u Pariz. Vraća se početkom 1971. i postaje jedan od urednika Hrvatskog tjednika.

Hrvatsko proljeće doživjelo je slom. Bušić je 12. prosinca 1971. uhićen i osuđen na zatvor iz kojeg izlazi potkraj 1973. Osuđen je zbog zlonamjernog i neistinitog prikazivanja jugoslavenske stvarnosti koju će uskoro, i na vlastitim leđima, iskusiti na dubrovačkome Stradunu gdje su ga tajni jugo-agenti pretukli u nazočnosti policije. Tada ilegalno odlazi u London gdje piše za Novu Hrvatsku, stalno mijenjajući boravišta. Promiče ono što će se poslije ostvariti: pomirenje sinova ustaša i partizana kao uvjet stvaranja hrvatske države.

Bavi se promidžbom u Hrvatskome narodnom vijeću, no čitavo ga vrijeme prate agenti i 16. listopada 1978. pucaju u onoga koji će postati idolom borbe za hrvatsku slobodu.

S pariškoga groblja Le Pere Lachaise njegovi posmrtni ostaci preneseni su na Mirogoj, među suborce koji su u Domovinskome ratu dostigli plemenite Brunine zamisli.

Posljednji ispraćaj Bruna Bušića,velikog borca za neovisnost Hrvatske

https://www.youtube.com/watch?v=TshGtoAt1h8

https://www.youtube.com/watch?v=SMmLHBrpOhY

D.K.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

  1. Da.jedini je u svojoj knjigi napisao da će Domovina biti stvorena ali bit će opljačkana uništavana od svojih stvoritelja.sve je prdvidio.zašto se ne tiskaju dodatna zdanja? Da se ne dozna istina zna se…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − petnaest =