VIDEO Na današnji dan 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović, legenda Hrvatske

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović, legenda Hrvatske čiji je život prerano završio u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine…

Dražen bi tako danas slavio tek 55. rođendan. Nikad prežaljeni košarkaški genijalac ostavio je neizbrisiv trag, ne samo u hrvatskoj košarci, već u svjetskim razmjerima, no nažalost nikad nećemo moći saznati kakve bi priče stvorio da ga život nije zaustavio prije tridesete godine.

Prve je košarkaške korake napravio u svom rodnom Šibeniku i Šibenci, u Cibonu prelazi 1984. godine, a iste godine osvaja i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. U finalu Europskog Kupa protiv Real Madrida 1985. godine kojeg je Cibona osvojila, Dražen je ubacio 36 koševa. Samo godinu kasnije s reprezentacijom Jugoslavije osvaja broncu na SP-u u Španjolskoj.

1988. godine je potpisao za Real Madrid, isti taj kojem je u dresu Cibone ubacio 36 poena, a nakon godinu dana odlazi u najjaču ligu svijeta, u klub Portland Blazers. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na OI-u u Seoulu 1988. godine, dok 1989. Dražen uzima titulu prvaka Europe. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu ex Jugoslavije.

Ostavivši epizodu Portland iza sebe, Dražen piše novu priču u NBA, prešavši u Brooklyn Netse gdje mu je, među ostalim sasvim natprosječnim pokazateljima, prosječna preciznost šuta za tri poena bila 43.7%, što je još uvijek treći najviši rezultat u NBA, čak i 25 godina od njegove zadnje utakmice. Ne, Dražena se ne može ni sustići, a kamoli zaboraviti.

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu.

U Zagrebu je 2006. otvoren i muzejsko memorijalni centar koji nosi njegovo ime, a iste godine je Hrvatski olimpijski odbor nazvao nagradu koja je namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj po imenu Dražena Petrovića. Ove je godine ta nagrada otišla u najbolje moguće ruke – ruke naših kadeta koji su osvojili Europsko prvenstvo.

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + osam =